Fasolka po bretońsku to konkretne danie, które syci na długo. Smakuje z pajdą chleba albo ziemniakami. Zawekowana w słoiki i przechowywana w lodówce będzie świetnym obiadem awaryjnym.
Fasolkę w sosie pomidorowym ugotujesz z fasoli suszonej, fasoli ugotowanej kupionej na dziale z warzywami lub z fasoli z puszki.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
Fasolkę po bretońsku przygotujesz też z ugotowanej fasoli, którą można kupić w większości marketów lub z fasoli z puszki. I to jest świetnie rozwiązanie, gdy nie masz czasu na nocne moczenie fasoli a potem długie gotowanie. Sprawdziłam jak smakuje fasolka po bretońsku z fasoli ugotowanej sprzedawanej w woreczkach. I wiesz co? Wyszła pyszna.
- Potrawa z suchej fasoli:
- moczenia fasoli: ok. 10 godzin
- gotowania fasoli: 60 – 90 minut
- przygotowania składników: 20 minut
- gotowania potrawy: 20 minut
- Potrawa z ugotowanej fasoli albo z puszki:
- przygotowanie składników: 20 minut
- gotowanie potrawy: 20 minut
- Liczba porcji: 2,5 litra
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Fasolka po bretońsku
Kiełbasa to ważny składnik fasoli po bretońsku. Wybierz kiełbasę wędzoną, podsuszaną, niezbyt tłustą. Ja wybieram kiełbasę majerankowa (z tą ugotowałam potrawę ze zdjęć), andrzejową, czosnkową. Wybierz taką, jaką najbardziej Ci smakuje.
W moim przepisie nie ma koncentratu pomidorowego, bo produkty różnych firm bardzo różnią się kwasowością. Przez to bardzo łatwo przesadzić i ugotować zbyt kwaśną, zbyt pomidorową fasolkę po bretońsku. Przecier pomidorowy (passata) i pomidory w puszce są duże bardziej przewidywalne.
Do podania
Fasolka po bretońsku smakuje jako samodzielne danie, możesz zjeść ją równie dobrze z chlebem. Pieczywo pomoże w zjedzeniu sosu do ostatniej kropelki. Fasola po bretońsku dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami z wody. To moja ulubiona opcja.


Fasolka po bretońsku PRZEPIS
Przepis podstawowy to tylko kilka przypraw, ale warto dodać do fasoli przyprawy, które ułatwią trawienie tej jakby nie patrzeć ciężkostrawnej potrawy. Myślę o cząbrze i ostrej, rozgrzewającej papryce.
Suszona fasola
Gotowanie fasoli może zająć między 1 a 1,5 godz. Fasolę mocz przez 10 – 12 godz.
- Wodę z moczenia wylej a fasolę przepłucz.
- Nalej świeżej, zimnej wody 2 cm ponad poziom fasoli.
- Dodaj:
- ziele angielskie (4 ziarenka)
- 2 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki soli.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości ziaren, na średnim ogniu przez 1 do 1,5 godziny. Nie wylewaj wody z gotowania fasoli.
Woda powinna być na równi lub maksymalnie 1 – 2 cm ponad poziom fasoli. Nie dolewaj więcej, bo sos będzie zbyt rzadki.


Cebula
Cebulę przekrój na pół, obierz z łupin. W tej kolejności obieranie cebuli jest prostsze. Pokrój ją w drobną kostkę. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i zeszklij cebulę. Gotową dodaj do garnka z fasolą.

Boczek i kiełbasa
Do potrawy potrzebujemy ok. 300 g boczku wędzonego, może być parzony lub surowy. Odetnij grubą skórę i pokrój go ma drobne kawałki. Wsyp na zimną patelnię i smaż kilka minut. Gdy tłuszcz się wytopi dodaj pokrojoną kiełbasę w kostkę i podsmażaj dalej aż boczek i kiełbasa się nieco przyrumienią. Pod koniec dodaj 3 lub 4 ząbki czosnku w plasterkach lub zmiażdżonych i podsmaż razem z wędzonkami.


Gotowanie fasoli po bretońsku
- Zagotuj zawartość garnka. Jeżeli gotujesz danie z gotowej fasoli z puszki lub ugotowanej z woreczków wlej do garnka ziarna razem z zalewą.
- Dodaj 1 puszkę pomidorów krojonych z puszki.
- Dodaj:
- 2 łyżki majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego,
- opcjonalnie dodaj 1/2 łyżeczki suszonego cząbru.
- Jeżeli chcesz nieco podkręcić smak dodaj 1 łyżeczkę słodkiej papryki słodkiej.
- Jeżeli wolisz pikantna fasolę po bretońsku dodaj do niej szczyptę lub więcej pieprzu cayenne, ostrej papryki mielonej lub w płatkach. Zależy jak ostre potrawy lubisz. Najłatwiej dopasować ostrości potrawy doprawiając ją mielona ostrą papryką.

Zagęszczenie sosu, gdy jest zbyt rzadki
Jeżeli jakimś cudem sos zbyt wodnisty przygotuj zasmażkę albo zblenduj kilkanaście ziaren fasoli i dodaj do potrawy.
Fasola po bretońsku – Propozycja podania
Fasolka po bretońsku jest pyszna z kawałkiem pieczywa albo z tłuczonymi ziemniakami z wody.

Przepisy kulinarne – Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku przepis tradycyjny
Fasolka po bretońsku przepis tradycyjny to oprócz nasion fasoli Jaś także wędzonki, czosnek i przyprawy. Jest to jedna z popularniejszych potraw kuchni polskiej, obok takich potraw jak: bigos, gołąbki, bitki wieprzowe, bitki wołowe czy ponadczasowa sałatka jarzynowa.
Pingback: Grochówka
Pingback: Flaki