Duszone udka z kurczaka w sosie własnym to posiłek, prosty, szybki i smaczny. Kurczak dobrze smakuje z ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub jęczmienną. Z pajdą chleba nada się na kolację.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do godziny
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa
Składniki (kliknij, żeby rozwinąć)
udka kurczaka – 1 kg
cebula żółta – 2 średnie szt.
czosnek – 2 ząbki
papryka słodka mielona – 1 łyżeczka słodkiej papryki (danie łagodne) lub 1 łyżeczka ostrej (danie pikantne) lub pół na pół
oliwa – 3 łyżki
pieprz – do smaku
sól – do smaku
do dekoracji – nać pietruszki

Duszone udka z kurczaka w sosie własnym PRZEPIS
Kurczak w sosie własnym
Udka kurczaka będą najlepsze gdy zamarynujemy je przed duszeniem minimum 30 minut.
- Udka umyj, oczyść z piór, usuń nadmiarowy tłuszcz i skórę. Niech skóry zostanie tyle, żeby przykrywało 80% udka.
- Udka kurczaka natrzyj przyprawami:
- 1 łyżeczką słodkiej lub ostrej papryki, albo wymieszaj je pół na pół.
- świeżo mielonym pieprzem
- solą

- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy.
- Smaż udka z kurczaka skórą do dołu do zrumieniania. Potrwa to kilka minut.
- Obróć kurczaka na druga stronę i smaż także kilka minut.


- Do kurczaka dodaj 2 średnie cebule pokrojone w piórka oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę.
- Smaż kilka minut, żeby cebula lekko się zarumieniła. Delikatnie mieszaj, żeby nie spalić czosnku.

- Dodaj szklankę wody lub rosołu. Duś pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa.

Propozycja podania
Udka w sosie własnym
Kurczak duszony w sosie własnym podaj to niezwykle uniwersalne danie. Możesz je przygotować z ziemniakami z wody albo pieczonymi, z kaszą gryczaną, jęczmienną albo ryżem. Będzie dobra każda surówka, m.in. Coleslaw, surówka z porów, białej kapusty i inne.

Przepisy kulinarne
Kurczak duszony w sosie własnym
kurczak tikka masala, kurczak z piekarnika pieczony w całości.
Pingback: Żurek