Duszone udka z kurczaka w sosie własnym to posiłek, prosty, szybki i smaczny. Kurczak dobrze smakuje z ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub jęczmienną. Z pajdą chleba nada się na kolację.
Z resztek mięsa wychodzi fajna pasta z kurczaka. Polecam do każdego rodzaju pieczywa.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do godziny
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Do dekoracji
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym PRZEPIS
Kurczak w sosie własnym
Udka kurczaka będą najlepsze gdy zamarynujemy je przed duszeniem minimum 30 minut.
- Udka umyj, oczyść z piór, usuń tłuszcz i nadmiarową skórę. Niech skóry pozostanie tyle, żeby przykrywało 80% udka.
- Udka kurczaka natrzyj przyprawami:
- 1 łyżeczką słodkiej lub ostrej papryki, albo wymieszaj je pół na pół,
- świeżo mielonym pieprzem,
- solą.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy.
- Smaż udka z kurczaka skórą do dołu do zrumieniania. Potrwa to kilka minut.
- Obróć kurczaka na druga stronę i smaż także kilka minut.
- Do kurczaka dodaj 2 średnie cebule pokrojone w piórka oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę.
- Smaż kilka minut, żeby cebula lekko się zarumieniła. Delikatnie mieszaj, żeby nie spalić czosnku.
- Dodaj szklankę wody lub rosołu. Duś pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa.
Propozycja podania
Udka w sosie własnym
Kurczak duszony w sosie własnym podaj to niezwykle uniwersalne danie. Możesz je przygotować z ziemniakami z wody albo pieczonymi, z kaszą gryczaną, jęczmienną albo ryżem. Będzie dobra każda surówka, m.in. Coleslaw, surówka z porów, białej kapusty i inne.
Przepisy kulinarne
Kurczak duszony w sosie własnym
Duszone udka kurczaka w sosie własnym – klasyka, która zachwyca smakiem i aromatem. To danie, które nie tylko rozgrzewa w chłodniejsze dni, ale także kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjnymi smakami kuchni. Jednak to nie tylko pyszne jedzenie, ale też prawdziwa przyjemność dla zmysłów. Kiedy udka kurczaka duszą się w swoim własnym sosie, powoli uwalniając swoje bogactwo smaku, aromat ten unosi się po całej kuchni, kusząc wszystkich do stołu.
To danie ma także swoją uniwersalność. Można je podać z różnymi dodatkami – od kaszy, przez ziemniaki, po chrupiącą sałatkę. I choć sos ten jest już doskonały w swojej prostocie, można go także wzbogacić o dodatkowe przyprawy czy warzywa, nadając mu jeszcze bardziej wyrafinowany smak.
Duszone udka kurczaka w sosie własnym to nie tylko smakowita uczta dla podniebienia, ale także świetny sposób na przygotowanie domowego obiadu, który zadowoli całą rodzinę. To danie, które warto mieć w swoim repertuarze kulinarnym, gdyż zawsze sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję.
Polecam Twojej uwadze inne dania z drobiu: kurczak tikka masala, kurczak z piekarnika pieczony w całości, skrzydełka z piekarnika, rosół, kurczak w sosie cytrynowym.
Pingback: Żurek
Pingback: Kurczak w sosie cytrynowym
Pingback: Makaron z kurczakiem i boczniakami