dukkah

Dukkah

Dukkah (duqqa, dukka), czyli mieszanka orzechów, nasion i rozgrzewających przypraw. Dodatek do potraw, który po pierwszym spróbowaniu wydaje się tak oczywisty i absolutnie niezbędny, czasem trudno uwierzyć, że nie miało się jej w kuchni. Dukkah możesz posypać kanapkę, dodać do panierki, posypać zupę, sałatkę, rybę przed pieczeniem albo upieczone warzywa.

Do zrobienia w kilka minut, łatwa w przechowywaniu. Dodaje smaku nie tylko hummusowi. Przepis na dukkah możesz modyfikować według własnego gustu, za każdym razem może smakować nieco inaczej. Nie ma jednej receptury na wykonanie dukkah, mimo to znajdziesz w niej nasiona sezamu, kumin, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i różne orzechy (migdały, ziemne, laskowe, pistacje, włoskie). Możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj orzechów albo kilka.

Przygotuj moździerz albo malakser i zaczynamy.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 1 szklanka dukkah
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska

Składniki

  • Orzechy ok. jednej szklanki, możesz wykorzystać jeden rodzaj orzechów albo ich mieszankę, opcjonalnie zamień część orzechów na ziemne niesolone lub włoskie np. taka jak tutaj:
    • orzechy laskowe – ok. pół szklanki
    • migdały – 3 łyżki
    • pistacje niesolone – 3 łyżki
  • ziarna białego sezamu – 4 łyżki
  • nasiona kopru włoskiego – 1 łyżka
  • przyprawy:
    • kumin mielony lub tłuczony – 1 łyżeczka
    • ziarna kolendry mielone lub tłuczone – 1 łyżeczka
    • czarny pieprz – pół łyżeczki
    • sól – szczypta
    • opcjonalnie pieprz cayenne, dla uzyskania bardzo pikantnego smaku – szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki
    • opcjonalnie: szczypta cynamonu
dukkah na kanapce z serkiem kanapkowym i łososiem, kiełkami i pomidorkiem koktajlowym
Hummus przepis z dukkha i kolendrą

Dukkah przepis

  1. Na suchej patelni bez dodatku oleju, na małej mocy palnika, upraż orzechy laskowe i migdały. Praż tak długo aż orzechy zaczną ładnie pachnieć. Jeżeli z orzechów laskowych albo migdałów zacznie odchodzić skórka to usuń ją pocierając orzechy w dłoniach. Przesyp orzechy do miski.
  2. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy pistacjowe. Uprażone przesyp do miski.
  3. Upraż nasiona sezamu, uważaj, bo prażenie trwa chwilę i sezam bardzo łatwo spalić.
  4. Składniki przełóż do malaksera albo moździerza i zmiksuj albo utłucz. Przestań miksować albo ubijać, gdy w mieszance pozostaną większe lub mniejsze kawałki – one będą bardzo przyjemnie chrupać! Nie chcemy otrzymać drobno zmielonego proszku!
  5. Mieszankę przesyp do słoika. Dukkah w dużej mierze składa się z olejów, które niestety szybko jełczeją, z tego powodu przechowuj mieszankę w szafce ok. 2 tygodni albo lodówce – znacznie dłużej.
dukkah na maśle i chlebie żytnim
dukkah na kanapce z serkiem kanapkowym i łososiem, kiełkami i pomidorkiem koktajlowym

Propozycja podania

Mieszankę dukkah możesz wykorzystać do posypania:

  • hummusu,
  • zup kremów z cukinii, porów, ziemniaków lub innych,
  • ryb przed pieczeniem
  • kanapek z serkiem kanapkowym,
  • pieczonych warzyw,
  • fasolki szparagowej z wody
  • sałatek
  • jako dodatek do panierki do kotletów schabowych

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dukkah

Przepisy kulinarne

Duqqa – egipski smak w polskiej kuchni

Dukka to przyprawa pochodząca z kuchni bliskowschodniej, zwłaszcza popularna w Egipcie. Składa się z prażonych orzechów, nasion i aromatycznych przypraw w różnych kombinacjach. Typowe składniki dukkah to migdały, orzechy laskowe, nasiona kuminu rzymskiego, kolendry, sezamu. W dukka może znaleźć się także cynamon czy papryka.

Przygotowanie mieszanki polega na uprażeniu tych składników na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie mieleniu ich na gładką lub lekkoziarnistą konsystencję. Gotowa przyprawa może być używany jako przyprawa do różnych potraw. Jest często podawany z chlebem i oliwą jako dip, posypywany na sałatki, ryby, mięsa lub warzywa, dodawany do potraw tajskich, sałatek, czy jako składnik marynat do mięsa.

Dugga jest znane ze swojego bogatego smaku i chrupiącej konsystencji oraz stanowi ciekawą alternatywę dla innych przypraw i dodatków kulinarnych. Mój przepis podaje tylko jedną z kombinacji na tę mieszankę. Zachęcam do eksperymentowania i wymyślenia własnej, idealnej kompozycji.

Zapraszam Cię do korzystania z innych moich przepisów. Na blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, zupy i desery:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 8 komentarzy

Dodaj komentarz