Dukkah (duqqa, dukka), czyli mieszanka orzechów, nasion i rozgrzewających przypraw. Dodatek do potraw, który po pierwszym spróbowaniu wydaje się tak oczywisty i absolutnie niezbędny, czasem trudno uwierzyć, że nie miało się jej w kuchni. Dukkah możesz posypać kanapkę, dodać do panierki, posypać zupę, sałatkę, rybę przed pieczeniem albo upieczone warzywa.
Do zrobienia w kilka minut, łatwa w przechowywaniu. Dodaje smaku nie tylko hummusowi. Przepis na dukkah możesz modyfikować według własnego gustu, za każdym razem może smakować nieco inaczej. Nie ma jednej receptury na wykonanie dukkah, mimo to znajdziesz w niej nasiona sezamu, kumin, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i różne orzechy (migdały, ziemne, laskowe, pistacje, włoskie). Możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj orzechów albo kilka.
Przygotuj moździerz albo malakser i zaczynamy.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 1 szklanka dukkah
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
Składniki
- Orzechy ok. jednej szklanki, możesz wykorzystać jeden rodzaj orzechów albo ich mieszankę, opcjonalnie zamień część orzechów na ziemne niesolone lub włoskie np. taka jak tutaj:
- orzechy laskowe – ok. pół szklanki
- migdały – 3 łyżki
- pistacje niesolone – 3 łyżki
- ziarna białego sezamu – 4 łyżki
- nasiona kopru włoskiego – 1 łyżka
- przyprawy:
- kumin mielony lub tłuczony – 1 łyżeczka
- ziarna kolendry mielone lub tłuczone – 1 łyżeczka
- czarny pieprz – pół łyżeczki
- sól – szczypta
- opcjonalnie pieprz cayenne, dla uzyskania bardzo pikantnego smaku – szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki
- opcjonalnie: szczypta cynamonu


Dukkah przepis
- Na suchej patelni bez dodatku oleju, na małej mocy palnika, upraż orzechy laskowe i migdały. Praż tak długo aż orzechy zaczną ładnie pachnieć. Jeżeli z orzechów laskowych albo migdałów zacznie odchodzić skórka to usuń ją pocierając orzechy w dłoniach. Przesyp orzechy do miski.
- Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy pistacjowe. Uprażone przesyp do miski.
- Upraż nasiona sezamu, uważaj, bo prażenie trwa chwilę i sezam bardzo łatwo spalić.
- Składniki przełóż do malaksera albo moździerza i zmiksuj albo utłucz. Przestań miksować albo ubijać, gdy w mieszance pozostaną większe lub mniejsze kawałki – one będą bardzo przyjemnie chrupać! Nie chcemy otrzymać drobno zmielonego proszku!
- Mieszankę przesyp do słoika. Dukkah w dużej mierze składa się z olejów, które niestety szybko jełczeją, z tego powodu przechowuj mieszankę w szafce ok. 2 tygodni albo lodówce – znacznie dłużej.




Propozycja podania
Mieszankę dukkah możesz wykorzystać do posypania:
- hummusu,
- zup kremów z cukinii, porów, ziemniaków lub innych,
- ryb przed pieczeniem
- kanapek z serkiem kanapkowym,
- pieczonych warzyw,
- fasolki szparagowej z wody
- sałatek
- jako dodatek do panierki do kotletów schabowych

Przepisy kulinarne
Duqqa – egipski smak w polskiej kuchni
Dukka to przyprawa pochodząca z kuchni bliskowschodniej, zwłaszcza popularna w Egipcie. Składa się z prażonych orzechów, nasion i aromatycznych przypraw w różnych kombinacjach. Typowe składniki dukkah to migdały, orzechy laskowe, nasiona kuminu rzymskiego, kolendry, sezamu. W dukka może znaleźć się także cynamon czy papryka.
Przygotowanie mieszanki polega na uprażeniu tych składników na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie mieleniu ich na gładką lub lekkoziarnistą konsystencję. Gotowa przyprawa może być używany jako przyprawa do różnych potraw. Jest często podawany z chlebem i oliwą jako dip, posypywany na sałatki, ryby, mięsa lub warzywa, dodawany do potraw tajskich, sałatek, czy jako składnik marynat do mięsa.
Dugga jest znane ze swojego bogatego smaku i chrupiącej konsystencji oraz stanowi ciekawą alternatywę dla innych przypraw i dodatków kulinarnych. Mój przepis podaje tylko jedną z kombinacji na tę mieszankę. Zachęcam do eksperymentowania i wymyślenia własnej, idealnej kompozycji.
Zapraszam Cię do korzystania z innych moich przepisów. Na blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, zupy i desery:
- tiramisu
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- placki ziemniaczane
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pasta jajeczna z oliwkami
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią