Dukkah (duqqa, dukka), czyli mieszanka orzechów, nasion i rozgrzewających przypraw. Dodatek do potraw, który po pierwszym spróbowaniu wydaje się tak oczywisty i absolutnie niezbędny, czasem trudno uwierzyć, że nie miało się jej w kuchni. Dukkah możesz posypać kanapkę, dodać do panierki, posypać zupę, sałatkę, rybę przed pieczeniem albo upieczone warzywa.
Do zrobienia w kilka minut, łatwa w przechowywaniu. Dodaje smaku nie tylko hummusowi. Przepis na dukkah możesz modyfikować według własnego gustu, za każdym razem może smakować nieco inaczej. Nie ma jednej receptury na wykonanie dukkah, mimo to znajdziesz w niej nasiona sezamu, kumin, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i różne orzechy (migdały, ziemne, laskowe, pistacje, włoskie). Możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj orzechów albo kilka.
Przygotuj moździerz albo malakser i zaczynamy.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 1 szklanka dukkah
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
SKŁADNIKI
Dukkah
Podstawą dukkah są orzechy, możesz wykorzystać jeden rodzaj albo ich mieszankę. Możesz zamienić część orzechów na ziemne niesolone lub włoskie. Zamiana orzechów zmieni smak mieszanki. Moja mieszanka podana jest w składnikach:


Dukkah PRZEPIS
- Na suchej patelni bez dodatku oleju, na małej mocy palnika, upraż orzechy laskowe i migdały. Praż tak długo aż orzechy zaczną ładnie pachnieć. Jeżeli z orzechów laskowych albo migdałów zacznie odchodzić skórka to usuń ją pocierając orzechy w dłoniach. Przesyp orzechy do miski.
- Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy pistacjowe. Uprażone przesyp do miski.
- Upraż nasiona sezamu, uważaj, bo prażenie trwa chwilę i sezam bardzo łatwo spalić.
- Składniki przełóż do malaksera albo moździerza i zmiksuj albo utłucz. Przestań miksować albo ubijać, gdy w mieszance pozostaną większe lub mniejsze kawałki – one będą bardzo przyjemnie chrupać! Nie chcemy otrzymać drobno zmielonego proszku!
- Mieszankę przesyp do słoika. Mieszanka w dużej mierze składa się z olejów, które niestety szybko jełczeją, z tego powodu przechowuj mieszankę w szafce ok. 2 tygodni albo lodówce – znacznie dłużej.




Propozycja podania
Mieszankę orzechów i przypraw możesz wykorzystać do posypania:
- hummusu,
- zup kremów z cukinii, zupa z porów, ziemniaków lub innych,
- ryb przed pieczeniem, dobrze z nią smakuje pstrąg z piekarnika,
- kanapek z serkiem kanapkowym, pasuje też twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim,
- pieczonych warzyw,
- fasolki szparagowej z wody,
- sałatek,
- jako dodatek do panierki do kotletów schabowych.

Przepisy kulinarne
Duqqa – egipski smak w polskiej kuchni
Dukka to przyprawa pochodząca z kuchni bliskowschodniej, zwłaszcza popularna w Egipcie. Składa się z prażonych orzechów, nasion i aromatycznych przypraw w różnych kombinacjach. Typowe składniki dukkah to migdały, orzechy laskowe, nasiona kuminu rzymskiego, kolendry, sezamu. W dukka może znaleźć się także cynamon czy papryka.
Przygotowanie mieszanki polega na uprażeniu tych składników na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie mieleniu ich na gładką lub lekko ziarnistą konsystencję. Gotowa przyprawa może być używany jako przyprawa do różnych potraw. Jest często podawany z chlebem i oliwą jako dip, posypywany na sałatki, ryby, mięsa lub warzywa, dodawany do potraw tajskich, sałatek, czy jako składnik marynat do mięsa.
Dugga jest znane ze swojego bogatego smaku i chrupiącej konsystencji oraz stanowi ciekawą alternatywę dla innych przypraw i dodatków kulinarnych. Mój przepis podaje tylko jedną z kombinacji na tę mieszankę. Zachęcam do eksperymentowania i wymyślenia własnej, idealnej kompozycji.
Zapraszam Cię do korzystania z innych moich przepisów. Na blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, zupy i desery:
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Zupa krem z dyni piżmowej
Pingback: Skrzydełka z piekarnika
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa cukiniowa 5 sprytnych kun
Nigdy nie jadłam, ale teraz myslę, że chyba spróbuję, może z połowy porcji. Jak to ma byc takie dobre, to warto podjąc ryzyko.
Warto spróbować. Ale ostrzegam, dukkah jest wciągająca. Kiedy się kończy bardzo jej brakuje w kuchni, choćby do kanapek.