Ciasto francuskie z jabłkami może mieć różne odsłony. Dziś deser z jabłek, który dobrze smakuje i dobrze wygląda. Cynamonowe jabłka, chrupiące ciasto to dobre połączenie. Z gotowym ciastem francuskim zrobisz w kilkanaście minut.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: 10 minut
- Pieczenie: 12 – 14 minut
- Ustawienie piekarnika: 220 oC, góra/ dół
- Dieta: wegetariańska
Składniki
Ciasto francuskie z jabłkami
ciasto francuskie – 1 płat
jabłka – 3 bardzo duże sztuki, twarde, słodkie lub kwaśne
jajko – 1 duże
cukier gruboziarnisty: trzcinowy lub biały – 2 łyżki
cynamon – 2 łyżeczki
cukier puder – 5 łyżek
Do podania
cukier puder

Jabłka w cieście francuskim PRZEPIS
- Jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój je na krążki o grubości ok. 1 cm.
- Gniazda nasienne wykrój za pomocą foremki lub nożem. Otwór po gnieździe nasiennym nie może być zbyt mały, bo przez niego będziemy przekładać paski ciasta.
- Ciasto francuskie podziel na paski o szerokości 1 – 2 cm.


- Włącz piekarnik.
- Przygotuj cukier cynamonowy: wymieszaj cynamon z cukrem pudrem.
- Krążki jabłek posyp cukrem cynamonowym i następnie owiń je paskiem ciasta francuskiego przekładając ciasto przez środek jabłka. Koniec i początek paska powinien znaleźć się pod jabłkiem.



- Przełóż owinięte jabłka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Paski ciasta posyp cukrem gruboziarnistym, np. cukrem trzcinowym.
- Piecz ok. 12 – 14 minut, ustaw piekarnik na 220 oC, góra/ dół.
- Upieczone jabłka w cieście francuskim wystudź na kratce lub na blasze.

Propozycja podanie
Jabłka w cieście francuskim posyp odrobiną cukru pudru. Do ciastek możesz podać lody waniliowe lub śmietankowe.

Przepisy kulinarne
Ciasto francuskie z jabłkami
Wypróbuj przepisy na: racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami, pancake, zupa wiśniowa, sorbet mango, naleśniki, ciasto drożdżowe lub ciasto drożdżowe z truskawkami.
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Hummus
Pingback: Gofry wg Michaela Roux