Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką www.rozagotuje.pl

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami to wspaniały deser, który warto upiec także poza sezonem na świeże truskawki. Przepis jest prosty, a ciasto wilgotne i bardzo owocowe. Zobacz przepis na cudowne ciasto truskawkowe z opisem krok po kroku.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Łączny czas wyrastania: rozczyn 15 minut + ciasto 1,5 godziny
  • Wielkość formy: 20 x 30 cm
  • Pieczenie:
    • Czas: ok. 40 minut
    • Temperatura: 180o C, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (podaję w nawiasach zamienniki)

SKŁADNIKI














Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką www.rozagotuje.pl

Przygotowanie składników

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.

  • zważ mąkę i cukier
  • z dwóch jajek oddziel żółtka od białek (białka nie będą teraz potrzebne – możesz je zamrozić i wykorzystać np. do bezy),
  • roztop masło, odstaw do przestudzenia,
  • podgrzej mleko do max. 35 oC,
  • przesiej mąkę przez sito,
  • usuń z truskawek szypułki, większe owoce przekrój na pół (mrożone truskawki rozmroź na sitku, nie przekrawaj, pozwól im ogrzać się do temperatury otoczenia)

Rozczyn z drożdży

Do przygotowania rozczynu odejmij składniki na ciasto, nie dobieraj dodatkowej mąki czy cukru. Do miski, w której będziesz robić ciasto drożdżowe dodaj:

  1. pokruszone świeże drożdże lub instant
  2. 1 łyżkę cukru
  3. połowę uszykowanego do ciasta mleka (mleko musi być ciepłe, ale nie gorąco – zbyt wysoka temperatura mleka zabije drożdże!)

Zamieszaj zawartość miski, żeby drożdże się rozpuściły i całość posyp 3 łyżkami przesianej mąki pszennej. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Możesz rozczyn drożdżowy wstawić do piekarnika na program 40 stopni. Gdy rozczyn będzie spieniony jest gotowy.

Czy rozczyn z drożdży jest konieczny?

Aby ciasto było puszyste i szybko urosło należy zrobić rozczyn, inaczej zwany zaczynem. Rozczyn z drożdży jest niezwykle istotny przy wypiekach, bo zapewnia dobre warunki do wydajnej fermentacji. To przyczynia się do uzyskania pysznych, puszystych i dobrze wyrośniętych wypieków. Nie idź na skróty. Zrobienie rozczyny trwa chwilę, a w czasie wyrastania możesz przygotować formę do pieczenia.

Rozczyn z drożdży lub zaczyn do ciasta drożdżowego
Przygotowanie rozczynu (mleko + drożdże + cukier)
Rozczyn z drożdży po 15 minutach
Rozczyn posypany mąką pszenną

Wyrabianie ciasta drożdżowego

Do miski, w której przygotowany był rozczyn drożdżowy wsyp wszystkie pozostałe składniki:

  1. mąkę
  2. ciepłe (nie gorące!) mleko
  3. cukier
  4. jajko i żółtka
  5. ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
  6. sól
  7. roztopione i przestudzone masło
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Mieszanie wszystkich składników ciasta przed wyrabianiem

Wymieszaj składniki i wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto drożdżowe wyrabiaj do czasu, aż będzie jednolite, jest to zazwyczaj ok. 5 – 7 minut. Drożdżowe z tego przepisu na tym etapie będzie lepiące. Wyrabianie ręcznie może zająć więcej czasu.

ciasto drożdżowe przed wyrośnięciem
Wyrobione ciasto drożdżowe przed wyrastaniem

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Wyrobione ciasto pozostaw w tej samej misce. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Może to być piekarnik ustawiony na 40 oC. Ciasto powinno ładnie urosnąć przez godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe będzie miękkie i pulchne.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe
Wyrośnięte ciasto drożdżowe

Kruszonka

Składniki kruszonki rozcieraj palcami do połączeniu, aż będą wyglądać jak mokry piasek. Polecam zmiksowanie składników w malakserze. Zrobienie kruszonki tą metodą to kilka sekund.

TERAZ WŁĄCZ PIEKARNIK

Przygotowanie ciasta do pieczenia

  1. Dno formy do pieczenia (wybrałam formę 20 x 30 cm, większą niż na zdjęciu) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Papier, który jest na dnie oraz boki formy posmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
  3. Możesz nie używać papieru do pieczenia, wtedy wysmaruj dno i brzegi formy masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, żeby je odgazować. Jeżeli tego nie zrobisz w upieczonym cieście mogą powstać dziury.
  5. Wyłóż ciasto do formy.
  6. Na cieście ułóż truskawki.
  7. Przykryj ciasto kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie ciasta drożdżowego

  • Na wyrośnięte ciasto nałóż kruszonkę i wstaw ciasto do piekarnika.
  • Piecz na środkowej półce przez ok. 40 – 45 minut. Opcja pieczenia góra/ dół bez termoobiegu.
  • Po 35 minutach sprawdź patykiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Jeżeli patyk jest suchy ciasto jest gotowe.
  • Jeżeli ciasto drożdżowe się ciągnie a patyk klei to ciasto należy jeszcze dopiec.
  • Pilnuj ciasta, żeby go nie przesuszyć!

Upieczone ciasto drożdżowe pozostaw na 5 minut do ostudzenia a potem wyciągnij je ne kratkę do wystudzenia.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką po drugim wyrastaniu przed pieczeniem
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką www.rozagotuje.pl

Przepisy kulinarne

Ciasto drożdżowe to ulubiony deser wielu osób. Na słodką przekąskę polecam także: naleśniki, biszkopt, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami a na bardzo upalne dni orzeźwiający sorbet mango. Na nieco większy głód: placki z cukinii, smalec z fasoli, pancake lub do kawałka pieczywa pasta jajeczna.

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Ela

    Zrobilam to ciasto drożdżowe z kruszonką z cynamonem i okazało się, że to był doskonaly wybór. Ciasto jest pycha!

    1. Róża

      Cieszę się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz