Ciasto drożdżowe z truskawkami to wspaniały deser, który warto upiec także poza sezonem na świeże truskawki. Przepis jest prosty, a ciasto wilgotne i bardzo owocowe. Zobacz przepis na cudowne ciasto truskawkowe z opisem krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie składników: 15 minut
- Łączny czas wyrastania: rozczyn 15 minut + ciasto 1,5 godziny
- Wielkość formy: 20 x 30 cm
- Pieczenie:
- Czas: ok. 40 minut
- Temperatura: 180o C, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (podaję w nawiasach zamienniki)
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Kruszonka
Przygotowanie składników
Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
- zważ mąkę i cukier
- z dwóch jajek oddziel żółtka od białek (białka nie będą teraz potrzebne – możesz je zamrozić i wykorzystać np. do bezy),
- roztop masło, odstaw do przestudzenia,
- podgrzej mleko do max. 35 oC,
- przesiej mąkę przez sito,
- usuń z truskawek szypułki, większe owoce przekrój na pół (mrożone truskawki rozmroź na sitku, nie przekrawaj, pozwól im ogrzać się do temperatury otoczenia)
Rozczyn z drożdży
Do przygotowania rozczynu odejmij składniki na ciasto, nie dobieraj dodatkowej mąki czy cukru. Do miski, w której będziesz robić ciasto drożdżowe dodaj:
- pokruszone świeże drożdże lub instant
- 1 łyżkę cukru
- połowę uszykowanego do ciasta mleka (mleko musi być ciepłe, ale nie gorąco – zbyt wysoka temperatura mleka zabije drożdże!)
Zamieszaj zawartość miski, żeby drożdże się rozpuściły i całość posyp 3 łyżkami przesianej mąki pszennej. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Możesz rozczyn drożdżowy wstawić do piekarnika na program 40 stopni. Gdy rozczyn będzie spieniony jest gotowy.
Czy rozczyn z drożdży jest konieczny?
Aby ciasto było puszyste i szybko urosło należy zrobić rozczyn, inaczej zwany zaczynem. Rozczyn z drożdży jest niezwykle istotny przy wypiekach, bo zapewnia dobre warunki do wydajnej fermentacji. To przyczynia się do uzyskania pysznych, puszystych i dobrze wyrośniętych wypieków. Nie idź na skróty. Zrobienie rozczyny trwa chwilę, a w czasie wyrastania możesz przygotować formę do pieczenia.
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Do miski, w której przygotowany był rozczyn drożdżowy wsyp wszystkie pozostałe składniki:
- mąkę
- ciepłe (nie gorące!) mleko
- cukier
- jajko i żółtka
- ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
- sól
- roztopione i przestudzone masło
Wymieszaj składniki i wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto drożdżowe wyrabiaj do czasu, aż będzie jednolite, jest to zazwyczaj ok. 5 – 7 minut. Drożdżowe z tego przepisu na tym etapie będzie lepiące. Wyrabianie ręcznie może zająć więcej czasu.
Wyrastanie ciasta drożdżowego
Wyrobione ciasto pozostaw w tej samej misce. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Może to być piekarnik ustawiony na 40 oC. Ciasto powinno ładnie urosnąć przez godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe będzie miękkie i pulchne.
Kruszonka
Składniki kruszonki rozcieraj palcami do połączeniu, aż będą wyglądać jak mokry piasek. Polecam zmiksowanie składników w malakserze. Zrobienie kruszonki tą metodą to kilka sekund.
TERAZ WŁĄCZ PIEKARNIK
Przygotowanie ciasta do pieczenia
- Dno formy do pieczenia (wybrałam formę 20 x 30 cm, większą niż na zdjęciu) wyłóż papierem do pieczenia.
- Papier, który jest na dnie oraz boki formy posmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
- Możesz nie używać papieru do pieczenia, wtedy wysmaruj dno i brzegi formy masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, żeby je odgazować. Jeżeli tego nie zrobisz w upieczonym cieście mogą powstać dziury.
- Wyłóż ciasto do formy.
- Na cieście ułóż truskawki.
- Przykryj ciasto kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie ciasta drożdżowego
- Na wyrośnięte ciasto nałóż kruszonkę i wstaw ciasto do piekarnika.
- Piecz na środkowej półce przez ok. 40 – 45 minut. Opcja pieczenia góra/ dół bez termoobiegu.
- Po 35 minutach sprawdź patykiem, czy ciasto jest upieczone.
- Jeżeli patyk jest suchy ciasto jest gotowe.
- Jeżeli ciasto drożdżowe się ciągnie a patyk klei to ciasto należy jeszcze dopiec.
- Pilnuj ciasta, żeby go nie przesuszyć!
Upieczone ciasto drożdżowe pozostaw na 5 minut do ostudzenia a potem wyciągnij je ne kratkę do wystudzenia.
Przepisy kulinarne
Ciasto drożdżowe to ulubiony deser wielu osób. Na słodką przekąskę polecam także: naleśniki, biszkopt, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami a na bardzo upalne dni orzeźwiający sorbet mango. Na nieco większy głód: placki z cukinii, smalec z fasoli, pancake lub do kawałka pieczywa pasta jajeczna.
Zrobilam to ciasto drożdżowe z kruszonką z cynamonem i okazało się, że to był doskonaly wybór. Ciasto jest pycha!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Sorbet mango
Pingback: Ciasto francuskie z jabłkami
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym