chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry swoją delikatność zawdzięczają ubitym białkom i mące jaglanej. Tak samo szybkie do zrobienia jak gofry wg. Michaela Roux i te klasyczne gofry.

Przepis na te chrupiące gofry powstał z potrzeby wykorzystania mąki jaglanej, którą kupiłam zupełnie spontanicznie i nie miałam na nią większego pomysłu. Gofry okazały się strzałem w dziesiątkę i mąka jaglana w mojej kuchni zagościła na stałe, właśnie do robienia gofrów.

Podstawowe informacje:

  • Czas kucharzenia: do 30 minut
  • Liczba porcji: kilka
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (wykorzystaj napój roślinny i olej zamiast mleka i masła)

SKŁADNIKI

Chrupiące gofry










Do podania

Chrupiące gofry są uniwersalną bazą do fajnego deseru, smakują bez dodatków albo z którymś z dodatków:





Chrupiące gofry PRZEPIS

Ciasto na chrupiące gofry nie jest jakoś specjalnie wymagające, ale gofry trzeba szybko upiec, bo piana z białek po czasie traci bąbelki powietrza i ciasto opada a gofry już nie wychodzą takie puszyste. Pamiętaj o tym, gdy zechcesz zrobić gofry z podwójnej porcji. Lepiej jest zrobić jedną porcję a potem drugą. Przetestowałam we własnej kuchni.

Przy podwójnej porcji ostatnie gofry przypominają pół-gofry pół-wafle, są cienkie i mniej puszyste.

Dość gadania. Do roboty 🙂

  • Jeżeli chcesz dodać do gofrów masło roztop je i przestudź.
  • Ubij sztywną pianę z białek, w połowie ubijania dodaj 1 łyżkę cukru.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i jaglaną, szczyptę soli. Wymieszaj rózgą kuchenną.
  • Dodaj:
    • 270 ml mleka lub napoju roślinnego,
    • dwa żółtka,
    • 50 ml oleju lub 50 g roztopionego, chłodnego masła,
    • aromat: kilka kropli ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki cukru waniliowego.
  • Wymieszaj rózgą albo ręcznym blenderem.
  • Dodaj pianę z dwóch białek i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką.
  • Ciasto piecz w bardzo mocno nagrzanej gofrownicy. Gotowe układaj na kratce, żeby odparowały i jednocześnie nie zmiękły.

Propozycja podania

Chrupiące gofry są pyszne na ciepło i zimno. Smakują super z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, konfiturami, frużeliną i świeżymi owocami. Dekoruj dodatkami przed samym podaniem, żeby nie oklapły.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Chrupiące gofry to podkręcone gofry wg Michaela Roux. Bardziej chrupiące i delikatniejsze niż gofry z budki nad morzem.

Polecam Twojej uwadze moje przepisy na: racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami, tiramisu. Oczywiście do większych deserów polecam biszkopt czekoladowy i biszkopt, najlepszy do każdego rodzaju tortu.

Kiedyś zaczęłam eksperymentować w kuchni, poszukując sposobu na wykorzystanie mąki jaglanej. Po wielu próbach i błędach, odkryłam recepturę na chrupiące gofry, które spełniają moje oczekiwania. Składniki są proste, a samo przygotowanie ciasta niezbyt skomplikowane.

To prosty przepis, ale efekt końcowy jest zawsze satysfakcjonujący. Chrupiące z zewnątrz, delikatne wewnątrz – to wszystko sprawia, że te gofry są niezapomniane. Gdy je serwuję, widzę uśmiechy na twarzach moich bliskich, co daje mi satysfakcję wiedząc, że udało mi się stworzyć coś wyjątkowego. Ja też je lubię. Są pyszne!

Ten post ma 5 komentarzy

Dodaj komentarz