chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką i jajkiem

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków możesz przyrządzić bez względu na pogodę, ale najlepszy smak tej zupy złapiesz latem. Chłodnik ogórkowy ratuje w upał, bo orzeźwia i chłodzi najlepiej pod słońcem.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie chłodnika: 20 minut
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki

  • 5 średnich ogórków gruntowych (lub 2 długie, szklarniowe)
  • 400 ml jogurtu naturalnego (lub 200 ml jogurtu, 200 ml kefiru) – jogurt nie musi być super gęsty
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie dla otrzymania ostrego smaku: 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina

Do podania:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • starte ogórki i rzodkiewka, posiekany koper i szczypior, ulubiona oliwa, olej zimnotłoczony lub aromatyzowany
chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków przepis

Zupę z ogórków i rzodkiewki na zimno możesz przygotować z jogurtu lub mieszanki jogurty i kefiru. Nie wybieraj gęstego jogurtu greckiego ani islandzkiego skyru, bo zupa nie będzie dość płynna. Do tego chłodnika najbardziej pasuje zwykły, niezagęszczany jogurt naturalny, ale możesz ją przygotować także wykorzystując jogurt naturalny i kefir w proporcjach pół na pół.

Przygotowanie, gotowanie

  1. Ogórki obierz i zatrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeżeli ogórki są duże przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Nasiona mogą być twarde, co zepsuje smak chłodnika.
  2. Koper i szczypior drobno posiekaj.
  3. Rzodkiewki zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  4. Do naczynia wlej jogurt (lub jogurt i kefir) i dodaj starte ogórki, połowę startej rzodkiewki, koper, szczypior, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj.
  5. Do chłodnika dodaj pieprz i sól. Wymieszaj i sprawdź, czy zupa nie wymaga większej ilości soli i pieprzu.
  6. Jeżeli chcesz otrzymać pikantniejszą zupę dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub z białego wina.
  7. Chłodnik wstaw do lodówki.
chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków przed wymieszaniem składników

Propozycja podania

Chłodnik z ogórków możesz jeść od razu po przygotowaniu. Możesz też poczekać aż nieco bardziej schłodzi się w lodówce.

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki możesz podawać z jajkiem, ziemniakami z wody obficie posypany koprem i szczypiorem. Ja układam na wierzchu zupy szczyptę ogórków i rzodkiewki.

Zupę skrop ulubioną oliwą lub olejem aromatyzowanym lub zimnotłoczonym, nierafinowanym olejem rzapakowym, który jest niezwykle aromatyczny.

Przepisy kulinarne

Chłodnik ogórkowy z kefirem uwielbiany jest latem, kiedy żar leje się z nieba. Zupa z mojego przepisu, czyli chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką i jajkiem ochłodzi w upał, zapewni dobrą porcję kalorii. Polecam Ci także moje przepisy na inne dania obiadowe: rosół, chłodnik z botwinki. Na obiad dla kilku osób doskonale sprawdzi się kurczak z piekarnika lub bigos.

Na śniadanie spróbuj moich przepisów na różne pasty: pasta jajeczna, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem. Doskonałe dania na miły początek dnia to: szakszuka, placki z cukinii albo egzotyczne guacamole oraz coś na słodko, czyli racuchy z jabłkami.

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 9 komentarzy

Dodaj komentarz