Chłodnik z ogórków możesz przyrządzić bez względu na pogodę, ale najlepszy smak tej zupy złapiesz latem. Chłodnik ogórkowy ratuje w upał, bo orzeźwia i chłodzi najlepiej pod słońcem.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Czas kucharzenia: 20 minut
- Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Chłodnik z ogórków
Do podania
Chłodnik z ogórków PRZEPIS
Zupę z ogórków i rzodkiewki na zimno możesz przygotować z jogurtu lub mieszanki jogurty i kefiru. Nie wybieraj gęstego jogurtu greckiego ani islandzkiego skyru, bo zupa nie będzie dość płynna. Do tego chłodnika najbardziej pasuje zwykły, niezagęszczany jogurt naturalny, ale możesz ją przygotować także wykorzystując jogurt naturalny i kefir w proporcjach pół na pół.
- Pięć ogórków gruntowych lub dwa długie i obierz i zatrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeżeli ogórki są duże przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Nasiona mogą być twarde, co zepsuje smak chłodnika.
- Koper drobno pokrój – potrzebujesz 1 łyżkę.
- Szczypior drobno posiekaj – potrzebujesz 1 garść.
- Pięć czerwonych rzodkiewek zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Do garnka albo miski wlej 400 ml jogurtu (lub 200 ml jogurtu i 200 ml kefiru) i dodaj:
- starte ogórki (5 gruntowych lub 2 długie),
- 1/2 startej rzodkiewki,
- 1 łyżkę kopru,
- 1 garść szczypioru,
- 2 ząbki czosnku czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie wymieszaj.
- Do chłodnika dodaj szczyptę pieprzu i soli. Wymieszaj i sprawdź, czy zupa nie wymaga większej ilości soli i pieprzu.
- Jeżeli chcesz otrzymać pikantniejszą zupę dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub z białego wina.
- Chłodnik wstaw do lodówki.
Propozycja podania
Chłodnik ogórkowy z kefirem
Chłodnik z ogórków możesz jeść od razu po przygotowaniu. Możesz też poczekać aż nieco bardziej schłodzi się w lodówce.
Zupa z ogórków i rzodkiewki możesz podawać z jajkiem, ziemniakami z wody obficie posypany koprem i szczypiorem. Ja układam na wierzchu zupy szczyptę ogórków i rzodkiewki.
Zupę skrop ulubioną oliwą lub olejem aromatyzowanym lub zimnotłoczonym, nierafinowanym olejem rzepakowym, który jest niezwykle aromatyczny i niezwykle wartościowy dla zdrowia.
Spodobał Ci się mój przepis?
Przepisy kulinarne – chłodnik z ogórków i rzodkiewki
Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką i jajkiem
Chłodnik ogórkowy z kefirem polecany jest latem, kiedy żar leje się z nieba. Zupa z mojego przepisu, czyli chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką i jajkiem ochłodzi w upał, zapewni dobrą porcję kalorii. Polecam Ci także moje przepisy na inne dania obiadowe: rosół, zupa z botwinki. Na obiad dla kilku osób doskonale sprawdzi się kurczak z piekarnika lub bigos. Chłodne zupy nie wymagając długiego stania przy kuchni, robi się je bardzo szybko, z tanich skłądników dostępnych w niemal każdym sklepie, także osiedlowym.
Na śniadanie spróbuj moich przepisów na różne pasty: pasta jajeczna, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem. Doskonałe dania na miły początek dnia to: szakszuka, placki z cukinii albo egzotyczne guacamole oraz coś na słodko, czyli racuchy z jabłkami.
Pingback: Gazpacho
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Rosół
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Zupa kalafiorowa z soczewicą
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Hummus
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Pesto z liści rzodkiewki