chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to nieco inna zupa niż chłodnik litewski. Ten gotujemy nie tylko z buraków, ale też z liści buraczanych, nazywanych właśnie botwiną. Zupa trochę chrupie, jest odświeżająca a przez dodatek nabiału i jajka bardzo pożywna. Doskonała na upały.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Liczba porcji: ok. 1,5 – 2 litrów zupy
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

SKŁADNIKI

Chłodnik z botwinki












Do podania


chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwiny PRZEPIS

Przed rozpoczęciem gotowania przeczytaj cały przepis. Najpierw przygotuj botwinę. W czasie, gdy wywar będzie stygł przygotujesz pozostałe warzywa. Jogurt i maślankę warto schłodzić wcześniej w lodówce. Chłodnik z botwiny szybciej będzie nadawał się do jedzenia.

Jeżeli lubisz bardzo wyraźny smak chłodnika zamiast soku z cytryny lub soku z ogórków dodaj łyżkę lub dwie octu z białego wina lub jabłkowego.

  1. Botwinę opłucz w wodzie, buraczki dokładnie wyszoruj. Liście, łodygi i buraki mają różną twardość, więc trzeba je rozdzielić i gotować oddzielnie:
  2. Posiekaj liście i odłóż do miseczki
posiekane liście buraków na chłodnik z botwinki
  1. Posiekaj łodygi na 1 cm kawałki i odłóż do miseczki
posiekane łodygi buraków na chłodnik z botwinki
  1. Małe buraczki pokrój w plasterki. Większe buraczki pokrój na plasterki, potem półplasterki, potem na mniejsze kawałki i odłóż do trzeciego naczynia.
posiekane buraczki na chłodnik z botwinki
  1. Jeżeli wszystkie składniki są gotowe to weź 3 litrowy garnek i wlej do niego tylko 1 szklankę wody (ok. 250 ml) – zagotuj. (Do przygotowania chłodnika potrzebujemy tylko tyle wody, żeby podgotować botwinkę. Pozostała płynna część zupy to jogurt i maślanka)
  2. Do gotującego się płynu dodaj pokrojone buraczki. Gotuj 4 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekane łodygi – gotuj 3 minuty.
  4. Dodaj posiekane liście botwiny – gotuj 1 minutę.
  5. Ściągnij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. Gdy zupa będzie stygła przygotuj kolejne warzywa.
  6. Obierz ogórki gruntowe i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
starte ogórki na chłodnik z botwinki
  1. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
starta rzodkiewka na chłodnik z botwinki
  1. Szczypior drobno posiekaj, koper posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
szczypior, koper i czosnek na chłodnik z botwinki
  1. Do ugotowanej botwiny dodaj jogurt oraz maślankę, starte ogórki, rzodkiewkę, czosnek, szczypior, koper, sok z cytryny lub kiszonych ogórków oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw zupę do schłodzenia do lodówki, przygotowujemy przecież chłodnik z botwiny na zimno.

Propozycja podania

Chłodnik z botwiny na zimno

Chłodnik podajemy zimny, bez podgrzewania. Do talerza nalej zupy, dodaj jajko ugotowane na twardo, przekrojone na pół . Dla dekoracji możesz posypać szczypiorem i koprem. Zupę przechowuj w lodówce, będzie dobra przez kolejne kilka dni.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
chłodnik z botwinki

Przepisy kulinarne

Chłodnik z botwiny na maślance

Jakie przyprawy do chłodnika?

Chłodnik z botwiny na zimno jak każda zupa dobrze smakuje z solą, pieprzem czarnym mielonym, dodatkowo chlodnik z botwiny dobrze komponuje się z czosnkiem, szczypiorem i koprem. Dla urozmaicenia smaku można dodać posiekane liście mięty. Ten dodatek zmienia jednak bardzo smak i jest to raczej wariacja na temat chłodnika a nie oryginalna zupa.

Mój przepis na chłodnik z botwiny to potrawa sezonowa, kojarzona z wakacjami. Podawany z jajkiem jest zarówno orzeźwiający jak i sycący. To lekki i chłodny posiłek idealny do przyrządzenia w upał, bo nie wymaga długiego stania przy kuchni. Na letnie dni polecam też nieco kwaśniejsze smaki, czyli moja zupa ogórkowa. Na chłodniejsze dni mam przepis na rosół – aromatyczny wywar z mięsa i warzyw. Mam też dla Ciebie przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy – gazpacho.

Szybka potrawa do przyrządzenia na śniadanie, czyli szakszuka. Danie pochodzące z kuchni izraelskiej skradło serca smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Dla miłośników zimnego śniadania mam klasyczne guacamole, czyli pyszna meksykańska pasta z awokado. Najlepsza z pomidorami i czosnkiem.

Na małą osłodę mam dla Ciebie przepis na biszkopt, bazę do tortów, która zawsze się udaje. I na kolec polecam klasykę polskich wypieków – ciasto drożdżowe z kruszonką oraz ciasto drożdżowe z truskawkami, które udaje się także z mrożonych owoców poza sezonem na truskawki. A na tropikalne upały polecam sorbet mango – lekkie lody z mango o orzeźwiającym smaku.

Ten post ma 21 komentarzy

  1. Mirka

    Fajnie chrupie! Zrobilam i chociaż nie mam dla kogo wiecej gotowac to zostawie sobie w słoiku w lodówce. Bede mieć do pracy na 3 dni.

    1. Róża

      To będzie świetne drugie śniadanie albo obiad. Smacznego.

  2. Asia

    Zrobię w sobotę, jak na targu dostanę botwinkę 🙂

    1. Róża

      Jeszcze jest sezon, jest szansa. Trzymam kciuki 🙂

Dodaj komentarz