Chili con carne (chilli con carne) to potraw, która cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Nazwa potrawy w języku hiszpańskim oznacza chili z mięsem, ale nie jest to tradycyjna potrawa kuchni hiszpańskiej. Trochę w niej Teksasu, trochę Meksyku, czyli Tex-Mex. Przygotowanie potrawy nie trwa długo, dzięki temu jest to danie, o którym warto pamiętać.
Do potrawy nie dodajemy cukru, kwaśny smak pomidorów przełamujemy cynamonem. Spokojnie cynamon nie dodaje do potrawy szarlotkowego smaku.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Chili con carne
Do dekoracji
Chili con carne PRZEPIS
- Dwie średnie cebule pokrój w drobną kostkę.
- Dwa ząbki czosnku pokrój w plasterki.
- Dwie łodygi selera naciowego pokrój w plasterki.
- Dwie średnie marchewki pokrój w półplasterki albo ćwierćplaterki.
- Dwie czerwone papryki oczyść z nasion i pokrój w niewielką kostkę.
- Z pęczka kolendry oderwij listki i odłóż na bok, łodygi drobno posiekaj. Mozesz zamiast łodyg kolendry dodać 1 łyżeczkę mielonych ziaren.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, podaj
- 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę,
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki,
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki lub na drobniejsze kawałki,
- 2 czerwone papryki pokrojone w niedużą kostkę.
- Podsmaż przez chwilę, żeby warzywa się ogrzały i potem dodaj przyprawy:
- 1 czubatą łyżeczkę chilli w proszku albo innej ostrej papryki,
- 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki,
- 1 czubatą łyżeczkę mielonego albo tłuczonego kuminu,
- 1 czubatą łyżeczkę cynamonu,
- czarnego mielonego pieprzu ok. 1/2 łyżeczki,
- ok. 1/2 łyżeczki soli.
- Smaż na średnim.ogniu około 10 minut, żeby warzywa zmiękły. Zamieszaj od czasu do czasu.
- Na patelnię, do warzyw dodaj 500 g mielonego mięsa i smaż rozbijając je na mniejsze kawałki przy pomocy drewnianej albo plastikowo – silikonowej łopatki.
- Gdy mięso będzie usmażone dodaj:
- 1 puszkę (400 g) odcedzonej i przepłukanej na sicie pod bieżącą wodą czerwonej fasoli,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki, słoika, woreczka albo ugotowanej samodzielnie. Dodajemy same ziarna, bez zalewy.
- Zawartośc patelni zalej krojonymi pomidorami z puszki (400 g, czyli jedna puszka), dolej 400 ml wody (tyle ile pojemność puszki po fasoli).
- Dodaj posiekane łodygi kolendry.
- Dodaj 2 łyżki octu balsamicznego.
- Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małej mocy palnika pod lekko uchylona pokrywką około godziny. Sos powinien się w tym czasie zagęścić. Zamieszaj sos od czasu do czasu, żeby się nie przypalił.
- Po godzinie gotowania spróbuj i ewentualnie dodaj soli i pieprzu.
Propozycja podania
Chilli con carne podaj z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem, kawałkiem chrupiącego chleba albo kukurydzianymi nachosami.
Sos udekoruj łyżką jogurtu, albo skytu i posyp liśćmi kolendry.
Przepisy kulinarne
Chili con carne chili to sycące dania na chłodne dni. Z czym podasz swoje chili to tylko kwestia smaku, sos jest bardzo uniwersalny. Bardzo dobrze przechowuje się w słoikach, nadaje się do mrożenia.
Chili con carne stało się ikoną kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. To pyszne połączenie mięsa mielonego, papryki chili, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw, które zachwycą Twoje kubki smakowe. Chili con carne, co dosłownie oznacza „chili z mięsem” po hiszpańsku, wyróżnia się wyrazistym smakiem i aromatem. To danie można przyrządzać na wiele sposobów, dostosowując poziom pikantności do własnych preferencji. Głównym składnikiem chili con carne jest mięso mielone, zazwyczaj wołowina, wieprzowina lub ich mieszanka, smażone na patelni. Następnie dodaje się pokrojone w kostkę warzywa, takie jak cebula, papryka i czosnek, które nadają potrawie soczystości i konsystencji.
Kluczowym elementem smakowym chili con carne jest chili w proszku, który nadaje danie wyrazistego charakteru. Dodatkowo, przyprawy takie jak kumin, oregano, papryka w proszku, sól i pieprz są używane, aby wzmocnić smak. Warto również wspomnieć o pomidorach, które dodają dania nuty kwasowości i świeżości.
Chili con carne można podawać na wiele sposobów. Najczęściej jest to danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje podane z ryżem, nachos, tortillą lub po prostu z dodatkiem śmietany i świeżego kolendry.
To danie nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także dostarcza białka, witamin i minerałów. Dzięki swojej wszechstronności i wyjątkowemu smakowi, chili con carne zyskało ogromną popularność na całym świecie, stając się ulubionym daniem wielu miłośników kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.
Zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na chili, być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Przepisy krok po kroku:
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- dukkah
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Brukselka
Pingback: Adana kebab
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Spanakopita
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami