brukselki przepis

Brukselka

Brukselka zapiekana z bułką tarta oraz kilkoma innymi dodatkami przełamuje złą passę tych małych, znielubionych przez dzieci, kapustek. Można ją przyrządzić w czasie przygotowania dania głównego. Warto spróbować, choćby raz.

Podstawowe informacje

  • Gotowanie: 25 minut
  • Zapiekanie: 10 minut, opcja z termoobiegiem 180 oC lub góra – dół w 200 oC
  • Liczba porcji: 6
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa (użyj bezglutenowej bułki tartej)

kapustki brukselskie, świeże lub mrożone – 450 g
bułka tarta – 2 łyżki
nać pietruszki – 1 łyżka posiekanych listków
opcjonalnie świeża mięta- kilka listków
czosnek – 1 ząbek
oliwa – 2 łyżki
parmezan tarty – 2 łyżki
płatki migdałowe – 2 łyżki
sól – pół łyżeczki
pieprz – duża szczypta
cukier – 1 łyżeczka
brukselka

Brukselka PRZEPIS

Przygotowanie zapiekanych kapustek podzielone jest na 3 etapy. Wszystkie trzy możesz zrobić przygotowując główny posiłek albo dwa pierwsze wykonać wcześniej, żeby przy przygotowywaniu obiadu lub kolacji tylko zapiec kapustki z przyprawami:

  • etap 1 – przygotowanie przypraw
  • etap 2 – gotowanie warzyw
  • etap 3 – zapiekanie kapustek
  1. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru.
  2. Kapustki (450 g) wrzuć do gotującej się wody.
  3. Gotuj warzywa 20 – 25 min lub do miękkości. Mrożona może gotować się dłużej. Sprawdzaj widelcem, czy jest miękka.
  4. Rozgrzej patelnie lub garnek.
  5. Dodaj 2 łyżki oliwy.
  6. Dodaj:
    • przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek),
    • posiekaną nać pietruszki (1 łyżka)
    • opcjonalnie posiekane listki mięty (kilka sztuk)
    • duża szczypta pieprzu
  7. Podsmaż mieszając co chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. To będzie dosłownie chwila.
  8. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj bułkę tartą (2 łyżki)
  9. Do oliwy wrzuć ugotowane kapustki i starannie wymieszaj.
  10. Tak przygotowane warzywa możesz odłożyć lub od razu zapiec.
  11. Aby zapiec warzywa przełóż ją do naczynia do zapiekania, posyp:
    • płatkami migdałów i
    • parmezanem.
  12. Piecz około. 10 minut w 180 oC (termoobieg) lub 200 oC w opcji góra – dół.
brukselka pieczona

Propozycja podania

Brukselka pieczona, brukselka z piekarnika, przepis na brukselkę, brukselki przepis

Brukselka z piekarnika pasuje do obiadu, gdy jest jeszcze ciepła.

Przed podaniem możesz polać oliwą.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Brukselka do obiadu – przepis na brukselki, małe kapustki brukselkie

Na brukselki przepis znajdziesz w książkach kucharskich niejeden. kapusta brukselska, to jedno z tych warzyw, które często pozostaje niedoceniane, ale zasługuje na uwagę ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.

Masz kilka chwil? Być może zainteresują Cię moje inne przepisy na zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do boju (do garów?)!

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 14 komentarzy

Dodaj komentarz