Brukselka zapiekana z bułką tarta oraz kilkoma innymi dodatkami przełamuje złą passę tych małych, znielubionych przez dzieci, kapustek. Można ją przyrządzić w czasie przygotowania dania głównego. Warto spróbować, choćby raz.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Gotowanie: 25 minut
- Zapiekanie: 10 minut, opcja z termoobiegiem 180 oC lub góra – dół w 200 oC
- Liczba porcji: 6
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa (użyj bezglutenowej bułki tartej)
Składniki (kliknij, żeby rozwinąć)

Brukselka PRZEPIS
Przygotowanie zapiekanych kapustek podzielone jest na 3 etapy. Wszystkie trzy możesz zrobić przygotowując główny posiłek albo dwa pierwsze wykonać wcześniej, żeby przy przygotowywaniu obiadu lub kolacji tylko zapiec kapustki z przyprawami:
- etap 1 – przygotowanie przypraw
- etap 2 – gotowanie warzyw
- etap 3 – zapiekanie kapustek
- Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru.
- Kapustki (450 g) wrzuć do gotującej się wody.
- Gotuj warzywa 20 – 25 min lub do miękkości. Mrożona może gotować się dłużej. Sprawdzaj widelcem, czy jest miękka.
- Rozgrzej patelnie lub garnek.
- Dodaj 2 łyżki oliwy.
- Dodaj:
- przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek),
- posiekaną nać pietruszki (1 łyżka)
- opcjonalnie posiekane listki mięty (kilka sztuk)
- duża szczypta pieprzu
- Podsmaż mieszając co chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. To będzie dosłownie chwila.
- Zdejmij patelnię z palnika, dodaj bułkę tartą (2 łyżki)
- Do oliwy wrzuć ugotowane kapustki i starannie wymieszaj.
- Tak przygotowane warzywa możesz odłożyć lub od razu zapiec.
- Aby zapiec warzywa przełóż ją do naczynia do zapiekania, posyp:
- płatkami migdałów i
- parmezanem.
- Piecz około. 10 minut w 180 oC (termoobieg) lub 200 oC w opcji góra – dół.

Propozycja podania
Brukselka pieczona, brukselka z piekarnika, przepis na brukselkę, brukselki przepis
Brukselka z piekarnika pasuje do obiadu, gdy jest jeszcze ciepła.
Przed podaniem możesz polać oliwą.

Przepisy kulinarne
Brukselka do obiadu – przepis na brukselki, małe kapustki brukselkie
Na brukselki przepis znajdziesz w książkach kucharskich niejeden. kapusta brukselska, to jedno z tych warzyw, które często pozostaje niedoceniane, ale zasługuje na uwagę ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.
Masz kilka chwil? Być może zainteresują Cię moje inne przepisy na zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do boju (do garów?)!
- pesto z rukoli
- spanakopita
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- pesto
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
- hummus
Pingback: Zupa cebulowa na białym winie
Pingback: Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa krem z groszku - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - RóżaGotuje.pl
Pingback: Adana kebab - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym