brukselka z boczkiem i skórką cytryny

Brukselka z boczkiem i skórką cytryny

Brukselka z boczkiem i skórką cytryny poleca się na obiad jako jarzynka. Jest pyszna i warto popatrzeć ma nią łaskawym okiem.

Podstawowe informacje

  • Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Brukselka z boczkiem i skórką cytryny

Brukselkę z boczkiem i skórką cytryny możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych warzyw. Wybierz chudszy boczek.








Brukselka z boczkiem PRZEPIS

Do przygotowania brukselki potrzebujesz garnek i większą patelnię. W czasie, gdy brukselka będzie się gotować podsmaż boczek.

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Na suchej patelni, na małej mocy palnika upraż 2 łyżki płatków migdałowych.
  3. Świeże brukselki oczyść z brzydkich listków, podetnij końce i przekrój wszystkie kapustki na pół.
  4. Mrożone możesz przyrządzić w całości wrzucając je do wrzącej wody lub rozmroź i poprzecinaj na pół.
  1. Do wrzącej wody dodaj szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru i wrzuć brukselki do gotowania. Garnka nie przykrywaj pokrywką. Gotuj kilka minut, żeby kapustki pozostały lekko twarde, al dente. Wtedy odcedź je na sitku.
  2. 100 g boczku pokrój w paski a potem w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu aż boczek się zrumieni. Ja robię z niego chrupiące spawarki. Ty możesz podpiec na inny sposób, tak jak Tobie pasuje.
  1. Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodaj ugotowaną al dente brukselkę. Wymieszaj i smaż aż brukselka się zrumieni. Posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.
  2. Kiedy brukselka będzie rumiana dodaj:
    • uprażone płatki migdałów,
    • skórkę otartą z jednej cytryny
    • sok z połowy cytryny
  3. Taka brukselka jest gotowana do podania.

Propozycja podania

Brukselka z boczkiem i skórką cytryny najlepiej smakuje na ciepło. Jest doskonała do wielu dań.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Brukselka z boczkiem i skórką cytryny to dodatek do obiadu, który polubią nawet zagorzali mięsożercy. Polecam Twojej uwadze małe kapustki brukselskie z tego przepisu: brukselka oraz bitki wołowe, bitki wieprzowe i coś na deser: biszkopt, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami. I największy hit na pierwsze danie: zupa krem z białych warzyw.

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz