Brukselka z boczkiem i skórką cytryny poleca się na obiad jako jarzynka. Jest pyszna i warto popatrzeć ma nią łaskawym okiem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Brukselka z boczkiem i skórką cytryny
Brukselkę z boczkiem i skórką cytryny możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych warzyw. Wybierz chudszy boczek.

Brukselka z boczkiem PRZEPIS
Do przygotowania brukselki potrzebujesz garnek i większą patelnię. W czasie, gdy brukselka będzie się gotować podsmaż boczek.
- W garnku zagotuj wodę.
- Na suchej patelni, na małej mocy palnika upraż 2 łyżki płatków migdałowych.
- Świeże brukselki oczyść z brzydkich listków, podetnij końce i przekrój wszystkie kapustki na pół.
- Mrożone możesz przyrządzić w całości wrzucając je do wrzącej wody lub rozmroź i poprzecinaj na pół.

- Do wrzącej wody dodaj szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru i wrzuć brukselki do gotowania. Garnka nie przykrywaj pokrywką. Gotuj kilka minut, żeby kapustki pozostały lekko twarde, al dente. Wtedy odcedź je na sitku.
- 100 g boczku pokrój w paski a potem w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu aż boczek się zrumieni. Ja robię z niego chrupiące spawarki. Ty możesz podpiec na inny sposób, tak jak Tobie pasuje.

- Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodaj ugotowaną al dente brukselkę. Wymieszaj i smaż aż brukselka się zrumieni. Posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Kiedy brukselka będzie rumiana dodaj:
- uprażone płatki migdałów,
- skórkę otartą z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- Taka brukselka jest gotowana do podania.
Propozycja podania
Brukselka z boczkiem i skórką cytryny najlepiej smakuje na ciepło. Jest doskonała do wielu dań.


Przepisy kulinarne
Brukselka z boczkiem i skórką cytryny to dodatek do obiadu, który polubią nawet zagorzali mięsożercy. Polecam Twojej uwadze małe kapustki brukselskie z tego przepisu: brukselka oraz bitki wołowe, bitki wieprzowe i coś na deser: biszkopt, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami. I największy hit na pierwsze danie: zupa krem z białych warzyw.
Pingback: Surówka z czerwonej kapusty
Pingback: Sałatka z jarmużem i jabłkiem