Butki wołowe to tradycyjny, mięsny obiad, którego wykonanie jest proste, choć trochę trwa. Mięso po długim duszenia jest kruche a sos ciemny i niezwykle aromatyczny. Podaję dwie wersje, jedna wytrawna, druga z lekką, słodką nutką. Obie niezwykle smaczne. Bitki z wołowiny nadają się do mrożenia, warto zrobić większą porcję i mieć pod ręką jako awaryjny obiad.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: powyżej godziny
- Liczba porcji: 6 – 8
- Dieta: bezmleczna
SKŁADNIKI
Jakie mięso na bitki wołowe
Na bitki wołowe możesz kupić jeden z kilku rodzajów mięsa. Danie dusi się długo, więc niezależnie od rodzaju mięsa bitki będą miękkie i delikatne:
- zrazowa górna,
- krzyżowa,
- rozbratel,
- udziec,
- ligawa,
- rostbef,
- łopatka wołowa.
Bitki wołowe
Do potrawy proponuję dodać musztardę, żeby nieco skruszyć mięso. Równie dobrze możesz zamiast musztardy dodać 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżkę ziaren gorczycy.
Do podania
Do bitek wołowych pasują kasze i ziemniaki. Świetnie sprawdzą się:
- kasza gryczana palona i niepalona
- kasza jęczmienna
- kluski śląskie
- kopytka
- gnocchi
- placki ziemniaczane
Surówki, które fajnie komponują się z delikatnymi bitkami wołowymi:
- surówka z kiszonej kapusty
- surówka z kiszonych ogórków
- surówka z cykorii, jabłka i orzechów włoskich

Bitki wołowe PRZEPIS
(Bitki z wołowiny przepis)
Mięso na bitki wołowe wyciągnij z lodówki, niech będzie w temperaturze pokojowej.
Zdecydowanie bardziej polecam mięso z tradycyjnych sklepów mięsnych lub bezpośrednio od rzeźnika. Mięso z marketowych tacek może się nie sprawdzić.
Mięso pokrój na plastry o grubości 1 – 1,5 cm. Jeżeli kotlety będą różnej wielkości to te większe możesz podzielić na mniejsze, żeby wszystkie bitki były tej samej wielkości.
- Kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem, niezbyt cienko. Niech bitki będą podobnej grubości.
- Wołowinę posyp pieprzem. Obtocz w mące (pszennej lub ryżowej).
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z 2 łyżkami tłuszczu (oliwy lub smalcu wieprzowego).
- Smaż bitki na rumiano z obu stron. Potrwa to kilka minut. Gdy mięso przestanie się smażyć a zacznie podchodzić sokami zwiększ moc palnika. Jeżeli zacznie się przypalać zmniejsz moc kuchenki. Na patelni nie układaj zbyt wielu kawałków wołowiny na raz. Chodzi o to, żeby na tym etapie przygotowywania bitek mięso się smażyło a nie dusiło czy gotowało.
- Usmażone mięso przekładaj do garnka i smaż kolejne kawałki.
- Na patelni po smażenia mięsa zeszklij dwie żółte cebule pokrojone w piórka. Potem dorzuć je do garnka z mięsem.
- Na patelnię wlej 1 szklankę wody, żeby zebrać wszystkie pozostałości po smażeniu i cały smak. Wodę z patelni wlej do garnka.
- Do bitek dodaj jeszcze:
- kilka suszonych grzybów,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 goździki ,
- 1 łyżkę ostrej musztardy, np. Dijon,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżkę suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczkę soli.
- Do garnka z bitkami dodaj jeszcze jedną szklankę wody.
- Jeżeli do bitek chcesz przygotować lekko słodki sos dodaj do garnka 1 łyżeczkę miodu.
- Duś na małym ogniu co najmniej godzinę. Sos powinien tylko lekko bulgotać, podobnie jak rosół.
- Kiedy mięso będzie miękkie spróbuj sosu, może będzie potrzebował nieco soli lub pieprzu. Jeżeli lubisz ostre potrawy możesz je podkręcić szczypta pieprzu cayenne lub suszonego chilli.
Propozycja podania
Bitki z wołowiny
Miękkie, uduszone bitki wołowe możesz podaj polane sosem. Ja często wyciągam mięso, blenduję sos, żeby był jednolity i wtedy podaję z dodatkami. Zblendowany sos może zgęstnieć, możesz go rozrzedzić odrobiną wody. Dla pokręcona smaku możesz dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego. Wybierz sposób podania, jaki Tobie odpowiada.
Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, kluskami, kopytkami czy gnocchi. Ja lubię usmażyć do nich chrupiące placki ziemniaczane.
Smacznego!


Przepisy kulinarne
Bitki z wołowiny to dobry obiad na niedzielę, przygotowanie obiadu jest łatwe i obiad robi się prawie sam. Bitki wołowe nadają się do mrożenia.
Polecam Twojej uwadze moje przepisy na bitki wieprzowe, kotlety mielone z cukinią i mielone z pieczarkami oraz klasyczne kotlety mielone.
Wypróbuj mój przepis na biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy. Być może rozsmakujesz się w potrawach z surowego mięsa: tatar, tatar ze śledzia, tatar z łososia.
Pingback: Brukselka z boczkiem i skórką cytryny
Pingback: Tiramisu bez jajek
Pingback: Pasta z kurczaka
Pingback: Fasolka po bretońsku
Pingback: Surówka z czerwonej kapusty
Wyszly doskonałe. Nie byłam przekonana do goździka, ale ugotowałam jak w przepisie i nie mogłam się najeść, takie dobre.
Goździk to taki mały dodatek a wiele zmienia. Cieszę się, że bitki się udały i że smakowało 🙂
Pingback: Flaki
Nie dodałam miodu, bo nie lubię słodkich obiadów i bitki wyszły pierwsza liga. Zjedliśmy pół, a druga połowa czeka w zamrażarce 🙂
Zamrożony obiad zawsze w cenie 💚
Pingback: Tatar
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Smarowidło z wątróbki
Pingback: Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą