bitki wołowe

Bitki wołowe

Butki wołowe to tradycyjny, mięsny obiad, którego wykonanie jest proste, choć trochę trwa. Mięso po długim duszenia jest kruche a sos ciemny i niezwykle aromatyczny. Podaję dwie wersje, jedna wytrawna, druga z lekką, słodką nutką. Obie niezwykle smaczne. Bitki z wołowiny nadają się do mrożenia, warto zrobić większą porcję i mieć pod ręką jako awaryjny obiad.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: powyżej godziny
  • Liczba porcji: 6 – 8
  • Dieta: bezmleczna

SKŁADNIKI

Jakie mięso na bitki wołowe

Na bitki wołowe możesz kupić jeden z kilku rodzajów mięsa. Danie dusi się długo, więc niezależnie od rodzaju mięsa bitki będą miękkie i delikatne:

  • zrazowa górna,
  • krzyżowa,
  • rozbratel,
  • udziec,
  • ligawa,
  • rostbef,
  • łopatka wołowa.

Bitki wołowe

Do potrawy proponuję dodać musztardę, żeby nieco skruszyć mięso. Równie dobrze możesz zamiast musztardy dodać 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżkę ziaren gorczycy.
















Do podania

Do bitek wołowych pasują kasze i ziemniaki. Świetnie sprawdzą się:

  • kasza gryczana palona i niepalona
  • kasza jęczmienna
  • kluski śląskie
  • kopytka
  • gnocchi
  • placki ziemniaczane

Surówki, które fajnie komponują się z delikatnymi bitkami wołowymi:

bitki wołowe

Bitki wołowe PRZEPIS

(Bitki z wołowiny przepis)

Mięso na bitki wołowe wyciągnij z lodówki, niech będzie w temperaturze pokojowej.

Zdecydowanie bardziej polecam mięso z tradycyjnych sklepów mięsnych lub bezpośrednio od rzeźnika. Mięso z marketowych tacek może się nie sprawdzić.

Mięso pokrój na plastry o grubości 1 – 1,5 cm. Jeżeli kotlety będą różnej wielkości to te większe możesz podzielić na mniejsze, żeby wszystkie bitki były tej samej wielkości.

  1. Kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem, niezbyt cienko. Niech bitki będą podobnej grubości.
  2. Wołowinę posyp pieprzem. Obtocz w mące (pszennej lub ryżowej).
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z 2 łyżkami tłuszczu (oliwy lub smalcu wieprzowego).
  4. Smaż bitki na rumiano z obu stron. Potrwa to kilka minut. Gdy mięso przestanie się smażyć a zacznie podchodzić sokami zwiększ moc palnika. Jeżeli zacznie się przypalać zmniejsz moc kuchenki. Na patelni nie układaj zbyt wielu kawałków wołowiny na raz. Chodzi o to, żeby na tym etapie przygotowywania bitek mięso się smażyło a nie dusiło czy gotowało.
  5. Usmażone mięso przekładaj do garnka i smaż kolejne kawałki.
  6. Na patelni po smażenia mięsa zeszklij dwie żółte cebule pokrojone w piórka. Potem dorzuć je do garnka z mięsem.
  7. Na patelnię wlej 1 szklankę wody, żeby zebrać wszystkie pozostałości po smażeniu i cały smak. Wodę z patelni wlej do garnka.
  8. Do bitek dodaj jeszcze:
    • kilka suszonych grzybów,
    • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziela angielskie,
    • 2 goździki ,
    • 1 łyżkę ostrej musztardy, np. Dijon,
    • 2 łyżki suszonego majeranku,
    • 1 łyżkę suszonego tymianku,
    • 1/2 łyżeczkę soli.
  9. Do garnka z bitkami dodaj jeszcze jedną szklankę wody.
  10. Jeżeli do bitek chcesz przygotować lekko słodki sos dodaj do garnka 1 łyżeczkę miodu.
  11. Duś na małym ogniu co najmniej godzinę. Sos powinien tylko lekko bulgotać, podobnie jak rosół.
  12. Kiedy mięso będzie miękkie spróbuj sosu, może będzie potrzebował nieco soli lub pieprzu. Jeżeli lubisz ostre potrawy możesz je podkręcić szczypta pieprzu cayenne lub suszonego chilli.

Propozycja podania

Bitki z wołowiny

Miękkie, uduszone bitki wołowe możesz podaj polane sosem. Ja często wyciągam mięso, blenduję sos, żeby był jednolity i wtedy podaję z dodatkami. Zblendowany sos może zgęstnieć, możesz go rozrzedzić odrobiną wody. Dla pokręcona smaku możesz dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego. Wybierz sposób podania, jaki Tobie odpowiada.

Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, kluskami, kopytkami czy gnocchi. Ja lubię usmażyć do nich chrupiące placki ziemniaczane.

Smacznego!

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Bitki z wołowiny to dobry obiad na niedzielę, przygotowanie obiadu jest łatwe i obiad robi się prawie sam. Bitki wołowe nadają się do mrożenia.

Polecam Twojej uwadze moje przepisy na bitki wieprzowe, kotlety mielone z cukinią i mielone z pieczarkami oraz klasyczne kotlety mielone.

Wypróbuj mój przepis na biszkopt z 6 jaj, biszkopt czekoladowy. Być może rozsmakujesz się w potrawach z surowego mięsa: tatar, tatar ze śledzia, tatar z łososia.

Ten post ma 14 komentarzy

  1. Anna

    Wyszly doskonałe. Nie byłam przekonana do goździka, ale ugotowałam jak w przepisie i nie mogłam się najeść, takie dobre.

    1. Róża

      Goździk to taki mały dodatek a wiele zmienia. Cieszę się, że bitki się udały i że smakowało 🙂

  2. Marika

    Nie dodałam miodu, bo nie lubię słodkich obiadów i bitki wyszły pierwsza liga. Zjedliśmy pół, a druga połowa czeka w zamrażarce 🙂

Dodaj komentarz