bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe ze schabu, szynki, łopatki lub karkówki to tradycyjny, polski obiad, który wymaga niewielkiego nakłady pracy. Z tego powodu w mojej ocenie zasługuje na tytuł świetnego obiadu na niedzielę.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas duszenia: 60 – 120 minut
  • Liczba porcji: 1 lub 2 plastry na osobę
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (do panierowania użyj mąki bezglutenowej lub ryżowej)

Bitki wieprzowe w sosie własnym ugotujesz z różnych gatunków mięsa:

  • schabu bez kości (bitki będą chude)
  • szynki (bitki będą bardziej miękkie niż ze schabu)
  • chudej łopatki (bitki będą miękkie i delikatne, ale tłustsze niż schab czy szynka)
  • chudej karkówki (bitki będą miękkie, delikatne i najtłustsze z wymienionych przeze mnie mięs)
  • Polecam mięso od rzeźnika niż to pakowane na tacki w marketach. Mięso na bitki możesz przesmażyć na smalcu wieprzowym, gęsim lub oleju rafinowanym a nawet oliwie. Wybierz ten rodzaj tłuszczu, którego smak najbardziej Ci odpowiada.

    mięso wieprzowe (wskazówki na temat doboru mięsa znajdziesz wyżej) – 500 g
    cebula żółta- 2 średnie szt.
    czosnek – 2 ząbki
    musztarda Dijon lub francuska – 1 lub 2 łyżeczki
    ziele angielskie – 3 kulki
    liść laurowy – 2 szt.
    mąka pszenna lub ryżowa, bezglutenowa – kilka łyżek
    tłuszcz do smażenia – 2 lub 3 łyżki
    sól
    pieprz

    Do sosu polecam dodać musztardę Dijon. Jest pikantna i ładnie przełamuje delikatny sos. Sos własny z mięsa tylko z musztardą będzie jasny i delikatny.

    Jeżeli chcesz otrzymać sos ciemniejszy, bardziej intensywny możesz dodać do sosu kilka suszonych grzybów: borowików, podgrzybków lub shitake lub 1 łyżkę grzybów suszonych i mielonych.

    Jeżeli chcesz urozmaicić smak sosu śmiało wykorzystaj:

    słodką, mieloną paprykę – pół łyżeczki
    majeranek – pół łyżeczki
    jasny lub ciemny sos sojowy – zamiast soli dla uzyskania dodatkowej głębi smaku

    Bitki wieprzowe PRZEPIS

    Bitki ze schabu w sosie własnym

    Mięso na bitki nie może być zimne, wyciągnięte prosto z lodówki ani tym bardziej nie do końca rozmrożone.

    • Mięso ogrzej do temperatury pokojowej.
    • Pokrój na równe kawałki o grubości 1 – 1,5 cm. Jeżeli na bokach kotletów są duże kawałki tłuszczu, błon to odkrój je.
    • Każdy kotlet delikatnie utłucz tłuczkiem. Nie rozbijaj mięsa na cienkie kotlety. W trakcie duszenia zmiękną, więc mogą mieć nawet 1 cm grubości.
    • Każdy kotlet posól i posyp pieprzem.

    Smażenie mięsa na bitki wieprzowe

    • Bitki możesz usmażyć i dusić w jednej dużej patelni lub usmażyć na patelni i przełożyć do garnka na duszenie.
    • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką tłuszczu (smalec, olej lub oliwa). Tłuszcz musi być gorący, ale nie może dymić. Jeżeli tłuszcz się przegrzał delikatnie wylej go, wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i nałóż kolejną 1 łyżkę tłuszczu.
    • Każdy kotlet obtocz cienką warstwą mąki. Na gorący tłuszcz włóż kotlet, po chwili kolejny. Kotlety muszą smażyć się obok siebie, nie mogą na siebie nachodzić. Najlepiej żeby się nie stykały. Jeżeli po wyłożeniu na patelnię kotletów tłuszcz ochłodził się tak bardzo, że mięso przestaje się smażyć zwiększ moc kuchenki. Jeżeli kotlety zaczynają się przypalać zmniejsz moc.
    • Smaż kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony, żeby nabrały złotego, karmelowego koloru.
    • Jeżeli przygotowujesz więcej bitek niż zmieści się na jednej patelni smaż mięso partiami a usmażone kotlety odkładaj np. na talerz. Potem przełóż do patelni wszystkie usmażone kawałki mięsa, żeby je dusić.
    • Jeżeli będziesz dusić bitki wieprzowe w garnku przekładaj do niego usmażone mięso.

    Duszenie bitek wieprzowych

    • Dodaj 2 szklanki wody, tak żeby całe mięso było przykryte wodą.
    • Dodaj 2 obrane cebule pokrojone na ćwiartki.
    • Dodaj 2 ząbki obranego i lekko zmiażdżonego czosnku
    • Dodaj 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie.
    • Tutaj możesz dodać składniki opcjonalne, np. grzyby, słodką paprykę, majeranek lub sos sojowy.
    • Duś na małym ogniu przez 1 godzinę.
    • Dodaj 1 lub 2 łyżeczki musztardy Dijon lub francuskiej i duś do miękkości mięsa (to może potrwać nawet 1,5 lub 2 godziny)

    Jak zrobić aksamitny sos własny?

    • Sos, który otrzymasz nie będzie jednolity. Będzie w nim oprócz sosu własnego rozgotowana cebula, czosnek, fragmenty mięsa, ziarna gorczycy z francuskiej musztardy, jeżeli to ona powędrowała do potrawy. Żeby sos był idealnie gładki wyciągnij delikatnie mięso na talerz a zawartość garnka, czyli sos własny razem z cebulą i czosnkiem zblenduj na gładko.
    • Spróbuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Teraz mięso może ponownie wylądować w patelni lub garnku z sosem.

    Mam nadzieję, że będzie Ci smakować!

    Propozycja podania

    Bitki z szynki wieprzowej/ bitki schabowe w sosie własnym

    Bitki ze schabu w sosie własnym możesz podać z ziemniakami puree, kopytkami, kluskami śląskimi albo kasz gryczaną.

    Do tego dania będzie dobra surówka Coleslaw, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, surówka z kiszonych ogórków lub inna.

    Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

    Postaw mi kawę na buycoffee.to

    Przepisy kulinarne

    Bitki ze schabu w sosie własnym czy bitki z szynki?

    Bitki ze schabu w sosie własnym w połączeniu z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanym to dobry obiad dla całej rodziny.

    Bitki wieprzowe w sosie własnym

    To danie możesz przygotować dzień wcześniej, zamrozić lub zawekować. Pasuje do niego wiele kasz i ziemniaki pod różna postacią.

    Z wieprzowiny polecam Twojej uwadze kilka smacznych potraw: kotlety mielone, krupnik, zupa ogórkowa na żeberkach, kotlety mielone z cukinią, kotlety mielone z pieczarkami.

    Być może posmakują Ci potrawy z moich przepisów: zupy, śniadania, kolacje, dania główne. Polecam moje przepisy na dania wegetariańskie, wegańskie czy bezmleczne.

    Ten post ma 2 komentarzy

    Dodaj komentarz