Biszkopt z olejem bardzo długo zachowuje świeżość, dlatego też często wybierany jest jako biszkopt do tortów albo ciast z kremem lub galaretką.
Biszkopt z mojego przepisu wychodzi miękki, puszysty i wilgotny. Jest wprost stworzony dla osób, które nie lubią nasączać blatów. Biszkopt z olejem nie wymaga nasączania. Biszkopt z olejem nie ma w sobie mąki ziemniaczanej, jest mięsisty i elastyczny. Pasuje idealnie do tortów z cięższymi kremami.
Biszkopt wyrasta wysoki można go podzielić na trzy równe blaty!
Na moim blogu znajdziesz również przepis na klasyczny, jasny biszkopt oraz biszkopt czekoladowy.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania ciasta: 5 – 15 minut minut
- Pieczenie:
- czas: 35 – 45 minut (do suchego patyczka)
- temperatura: 170°C góra/ dól, bez termoobiegu
- Liczba porcji: 3 blaty po ok. 1,5 – 2 cm
SKŁADNIKI
Biszkopt z olejem z 2 jaj (⌀ 16 cm lub 14 x 14 cm2, 6 – 10 porcji)
Biszkopt z olejem z 3 jaj (⌀ 18 cm lub 16 x 16 cm2, 8 – 12 porcji)
Biszkopt z olejem z 4 jaj (⌀ 22 cm lub 19 x 19 cm2, 10 – 15 porcji)
Biszkopt z olejem z 5 jaj (⌀ 24 cm lub 21 x 21 cm2, 15 – 20 porcji)
Biszkopt z olejem z 6 jaj (⌀ 26 cm lub 23 x 23 cm2, 20 – 30 porcji)
Biszkopt z olejem z 7 jaj (⌀ 28 cm lub 25 x 25 cm2, 25 – 35 porcji)
Biszkopt z olejem z 8 jaj (⌀ 30 cm lub 27 x 27 cm2, 30 – 40 porcji)
Biszkopt z olejem PRZEPIS
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, żeby cukier się w nich rozpuścił. Biszkopt z zimnych jaj będzie się ubijał bardzo długo a na koniec może wyjść nieudany.
- Włącz piekarnik na grzanie góra / dół na 170°C, bez termoobiegu.
- Mąkę pszenną tortową odważ i przesiej do miski. Mąka się napowietrzy, usuniesz z niej grudki oraz ewentualne zanieczyszczenia.
- Do miski dodaj też proszek do pieczenia i odrobinę soli. Składniki wymieszaj, najszybciej zrobisz do rózgą kuchenną.
- Białka oddziel od żółtek. Postaraj się oddzielić żółtka tak, aby ani odrobina nie dostała się do białek.
- Białka ubijaj na sztywną masę, a w połowie ubijanie, gdy z białek zacznie tworzyć się luźna piana, zacznij dodawać po łyżce cukier.
- Żółtka wymieszaj z olejem, możesz to zrobić w kubku lub małej miseczce.
- Kiedy białka będą ubite na sztywno przy najniższych obrotach miksera dodawaj po jednej lub dwóch łyżkach żółtka wymieszane z olejem. Miksuj krótko, tylko do otrzymania jednolitej masy.
- Przy pomocy sitka rozsiej na powierzchni masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
- Większą, drewnianą łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami.
- W tortownicy na spód połóż arkusz papieru do pieczenia. Boków niczym nie smaruj ani nie obkładaj. Wylej do niej masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika
- Biszkopt na oleju piecz do suchego patyczka, około 35 – 45 minut, w zależności od wielkości formy i wielkości biszkoptu.
- Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, rzuć nią na podłogę jeden raz. Rzut możesz zrobić na ręcznik lub dywan, niech to będzie wysokość ok. 20 – 30 cm. Nie rzucaj biszkoptem więcej razy, bo może stać się za bardzo zbity.
- Odstaw formę z ciastem do wystudzenia i dopiero zimny wyciągnij z foremki.
- Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu, wtedy wypiek może spokojnie ostygnąć. Taki odstany biszkopt kroi się lepiej.
Spodobał Ci się mój przepis?
Moje przepisy kulinarne
Biszkopt z olejem z 5 jaj jest wszechstronnym i delikatnym ciastem, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Biszkopt na oleju świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju tortów. Możesz go przekroić na warstwy i przełożyć kremem, bitą śmietaną, dżemem czy owocami. Biszkopt na oleju jest elastyczny, więc doskonale sprawdza się w roladach. Możesz go napełnić kremem, owocami czy nawet masą czekoladową, a następnie zwinąć w roladę.
Możesz użyć biszkoptu jako bazy do deserów z kremem. Można go połączyć z kremem waniliowym, budyniowym lub mascarpone, tworząc lekkie i puszyste desery. Możesz użyć biszkoptu jako podstawy do ciast z owocami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi. Świetnie smakuje z truskawkami, malinami, brzoskwiniami czy jabłkami. Biszkopt na oleju jest idealny do przygotowania trifle – warstwowego deseru składającego się z kawałków ciasta, kremu, owoców i galaretki.
Ciasto biszkoptowe można wykorzystać do pieczenia babeczek czy cupcakes, które następnie można dekorować kremem i posypkami.
Zamiast tradycyjnych biszkoptów, możesz użyć biszkoptu na oleju jako podstawy do tiramisu, nasączając go kawą i likierem, a następnie przekładając kremem mascarpone. Biszkopt na oleju jest bardzo uniwersalnym ciastem, które dzięki swojej delikatnej strukturze i wilgotności, pasuje do wielu różnych deserów i wypieków.
Polecam Twojej uwadze także inne potrawy z mojego bloga: doskonały przepis na tiramisu, pączki z 8 żółtek i potrawy wytrawne: kapuśniak z młodej kapusty, pulpety w sosie koperkowym oraz grochówka.
Pingback: Biszkopt z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj
Pingback: Biszkopt czekoladowy z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Pingback: Rosół
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Zupa z fasolki szparagowej
Pingback: Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą