biszkopt z olejem z 2 3 4 5 6 7 8 jaj

Biszkopt z olejem z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj

Biszkopt z olejem bardzo długo zachowuje świeżość, dlatego też często wybierany jest jako biszkopt do tortów albo ciast z kremem lub galaretką.

Biszkopt z mojego przepisu wychodzi miękki, puszysty i wilgotny. Jest wprost stworzony dla osób, które nie lubią nasączać blatów. Biszkopt z olejem nie wymaga nasączania. Biszkopt z olejem nie ma w sobie mąki ziemniaczanej, jest mięsisty i elastyczny. Pasuje idealnie do tortów z cięższymi kremami.

Biszkopt wyrasta wysoki można go podzielić na trzy równe blaty!  

Na moim blogu znajdziesz również przepis na klasyczny, jasny biszkopt oraz biszkopt czekoladowy.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania ciasta: 5 – 15 minut minut
  • Pieczenie:
    • czas: 35 – 45 minut (do suchego patyczka)
    • temperatura: 170°C góra/ dól, bez termoobiegu
  • Liczba porcji: 3 blaty po ok. 1,5 – 2 cm

SKŁADNIKI











































Biszkopt z olejem PRZEPIS

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, żeby cukier się w nich rozpuścił. Biszkopt z zimnych jaj będzie się ubijał bardzo długo a na koniec może wyjść nieudany.

  • Włącz piekarnik na grzanie góra / dół na 170°C, bez termoobiegu.
  • Mąkę pszenną tortową odważ i przesiej do miski. Mąka się napowietrzy, usuniesz z niej grudki oraz ewentualne zanieczyszczenia.
  • Do miski dodaj też proszek do pieczenia i odrobinę soli. Składniki wymieszaj, najszybciej zrobisz do rózgą kuchenną.
  • Białka oddziel od żółtek. Postaraj się oddzielić żółtka tak, aby ani odrobina nie dostała się do białek.
  • Białka ubijaj na sztywną masę, a w połowie ubijanie, gdy z białek zacznie tworzyć się luźna piana, zacznij dodawać po łyżce cukier.
  • Żółtka wymieszaj z olejem, możesz to zrobić w kubku lub małej miseczce.
  • Kiedy białka będą ubite na sztywno przy najniższych obrotach miksera dodawaj po jednej lub dwóch łyżkach żółtka wymieszane z olejem. Miksuj krótko, tylko do otrzymania jednolitej masy.
  • Przy pomocy sitka rozsiej na powierzchni masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Większą, drewnianą łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami.
  • W tortownicy na spód połóż arkusz papieru do pieczenia. Boków niczym nie smaruj ani nie obkładaj. Wylej do niej masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika
  • Biszkopt na oleju piecz do suchego patyczka, około 35 – 45 minut, w zależności od wielkości formy i wielkości biszkoptu.
  • Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, rzuć nią na podłogę jeden raz. Rzut możesz zrobić na ręcznik lub dywan, niech to będzie wysokość ok. 20 – 30 cm. Nie rzucaj biszkoptem więcej razy, bo może stać się za bardzo zbity.
  • Odstaw formę z ciastem do wystudzenia i dopiero zimny wyciągnij z foremki.
  • Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu, wtedy wypiek może spokojnie ostygnąć. Taki odstany biszkopt kroi się lepiej.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Moje przepisy kulinarne

Biszkopt z olejem z 5 jaj jest wszechstronnym i delikatnym ciastem, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Biszkopt na oleju świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju tortów. Możesz go przekroić na warstwy i przełożyć kremem, bitą śmietaną, dżemem czy owocami. Biszkopt na oleju jest elastyczny, więc doskonale sprawdza się w roladach. Możesz go napełnić kremem, owocami czy nawet masą czekoladową, a następnie zwinąć w roladę.

Możesz użyć biszkoptu jako bazy do deserów z kremem. Można go połączyć z kremem waniliowym, budyniowym lub mascarpone, tworząc lekkie i puszyste desery. Możesz użyć biszkoptu jako podstawy do ciast z owocami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi. Świetnie smakuje z truskawkami, malinami, brzoskwiniami czy jabłkami. Biszkopt na oleju jest idealny do przygotowania trifle – warstwowego deseru składającego się z kawałków ciasta, kremu, owoców i galaretki.

Ciasto biszkoptowe można wykorzystać do pieczenia babeczek czy cupcakes, które następnie można dekorować kremem i posypkami.

Zamiast tradycyjnych biszkoptów, możesz użyć biszkoptu na oleju jako podstawy do tiramisu, nasączając go kawą i likierem, a następnie przekładając kremem mascarpone. Biszkopt na oleju jest bardzo uniwersalnym ciastem, które dzięki swojej delikatnej strukturze i wilgotności, pasuje do wielu różnych deserów i wypieków.

Polecam Twojej uwadze także inne potrawy z mojego bloga: doskonały przepis na tiramisu, pączki z 8 żółtek i potrawy wytrawne: kapuśniak z młodej kapusty, pulpety w sosie koperkowym oraz grochówka.

Ten post ma 7 komentarzy

Dodaj komentarz