biszkopt z 6 jaj

Biszkopt z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj

Biszkopt, który udaje się za każdym razem. Z tego przepisy wychodzi miękki, puszysty, wyrasta równy i nie opada. Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. Niektórzy mówią na niego biszkopt rzucany, bo należy rzucić go po upieczeniu. Przepis na ciasto z 4 składników. Idealne ciasto do tortów.

Z tego przepisu otrzymasz 3 blaty ciasta. W przepisie podaję proporcje na wypiek dopasowany do tortownicy okrągłej i kwadratowej z różnej liczby jaj. Ma blogu znajdziesz także przepis na niezawodny, biszkopt czekoladowy oraz biszkopt z olejem do cięższych kremów.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie: 10 – 15 minut (zależy od mocy miksera)
  • Czas pieczenia: 25 – 35 minut, do suchego patyczka
  • Pieczenie: góra/ dół bez termoobiegu, 165 oC
  • Liczba porcji: 3 blaty
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna

Biszkopt z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 jaj

Jeżeli potrzebujesz jeszcze większy placek przelicz odpowiednio proporcje. Na każde jajko przypada:

  • cukier drobny do wypieków – 30 g,
  • mąka pszenna tortowa, typ 450 – 20 g,
  • mąka ziemniaczana – 8 g
  • sól – szczypta mniejsza lub większa w zależności od ilości ciasta.

Poniżej zamieszczam listę składników na ciasta z rożnej liczby jaj. Dla ułatwienia podaję rozmiary tortownicy okrągłej oraz formy kwadratowej. To zestawienie powstało na bazie założenia, żeby każde ciasto można było podzielić na 3 blaty.

KAŻDY WYPIEK MOŻNA PODZIELIĆ NA 3 BLATY

SKŁADNIKI

Biszkopt z 2 jaj (⌀ 16 cm lub 14 x 14 cm2, 6 – 10 porcji)






Biszkopt z 3 jaj (⌀ 18 cm lub 16 x 16 cm2, 8 – 12 porcji)






Biszkopt z 4 jaj (⌀ 22 cm lub 19 x 19 cm2, 10 – 15 porcji)






Biszkopt z 5 jaj (⌀ 24 cm lub 21 x 21 cm2, 15 – 20 porcji)






Biszkopt z 6 jaj (⌀ 26 cm lub 23 x 23 cm2, 20 – 30 porcji)






Biszkopt z 7 jaj (⌀ 28 cm lub 25 x 25 cm2, 25 – 35 porcji)






Biszkopt z 8 jaj (⌀ 30 cm lub 27 x 27 cm2, 30 – 40 porcji)






TABELA porcji tortu

DOPASUJ biszkopt do wielkości formy

Zasada jest prosta. Im większa średnica tortownicy i im większe pieczesz ciasto tym więcej potrzebujesz składników. Biszkopty opisuje się ilością jaj a nie np. ilością mąki czy cukru. Zmierz swoją tortownicę lub ustaw rant cukierniczy na wybranej średnicy i dopasuj ilość składników do wielkości. W tym przepisie podaję Ci przepis na biszkopt z 5 jaj oraz proporcje składników na biszkopt z 2, 3, 4, 6, 7, 8 jaj.

Poniżej w tabeli dopasujesz przepis do wielkości tortownicy okrągłej lub kwadratowej. Założyłam, że każdy wypiek będzie można PODZIELIĆ NA 3 BLATY.

Tortownica okrągła, średnica w cm⌀ 16⌀ 18⌀ 22⌀ 24⌀ 26⌀ 28⌀ 30
Tortownica kwadratowa, boki w cm14 x 1416 x 1619 x 1921 x 2123 x 2325 x 2527 x 27
Jaja, rozmiar L, szt.2345678
Orientacyjna liczba porcji tortu6 – 108 – 1210 – 1515 – 2020 – 3025 – 3530 – 40
Cukier drobny do wypieków, g6090120150180210240
Mąka pszenna tortowa typ 450, g406080100120140160
Mąka ziemniaczana, g16243240485664

Puszysty biszkopt PRZEPIS

Zanim zaczniesz piec przeczytaj cały przepis.

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij jajka z lodówki godzinę przed pieczeniem lub włóż do ciepłej wody, żeby je szybciej ogrzać.
  2. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną z ziemniaczaną.
  3. Oddziel żółtka od białek. Do pieczenia tego ciasta używam jajek rozmiaru L. W białku nie może znaleźć się ani odrobina żółtka.
  4. Zacznij ubijać białka na pianę, dodaj szczyptę soli. Podczas ubijania dodawaj cukier łyżka po łyżce. Nie ubijaj białek zbyt długo, możesz przebić pęcherzyki powietrza i ciasto nie urośnie. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zatrzymaj mikser i sprawdź między palcami odrobię piany – czy wyczuwasz w niej drobinki cukru. Jeżeli nie przejdź dalej. Jeżeli czujesz cukier ubijaj jeszcze chwilę. Czas ubijania będzie zależeć od mocy Twojego miksera. Ubijanie białek z cukrem może zająć od kilku do kilkunastu minut.
  5. Włącz piekarnik, grzanie góra – dół 165 stopni Celsjusza.
  6. Zmniejsz moc miksera i dodawaj po jednym żółtku do całkowitego połączenia. Nie ubijaj zbyt mocno i zbyt długo. Połącz składniki i wyłącz mikser.
  7. Do miski przesiej wymieszane mąki. Chodzi o to, żeby mąkę rozsypać cienką warstwą. Następnie szpatułką lub drewnianą łyżką bardzo delikatnie wymieszaj mieszankę mąk z ubita masą.

Ciasto na biszkopt powinno być jednolite, delikatne i lekkie dzięki ubitym białkom
  1. Przygotuj tortownicę. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smaruj. Rosnące ciasto ma się do niej przykleić i wspinać do góry. Wypiek, który przyklei się do ścianek formy ma większe szanse na to, że nie opadnie.
  2. Delikatnie przelej masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.
  3. Wstaw tortownicę z przygotowaną masą do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia zależny jest od Twojego piekarnika. Zazwyczaj jest to czas 25 – 30 minut. Sprawdzaj patyczkiem, żeby go nie przesuszyć lub nie przypalić.
  4. Upieczone ciasto delikatnie wyciągnij z piekarnika. Teraz powinno się nim rzucić. Jeżeli pieczesz ciasto w formie to zrzuć ją z wysokości ok. 30 cm – najlepiej na dywan albo ręcznik, żeby nie hałasować. Jeżeli pieczesz w rancie cukierniczym zrzuć całą blachę. Możesz też nie rzucać ciastem, ale wtedy wypiek może opaść.
  5. Gorącego lub nawet ciepłego ciasta nie wyciągaj z formy. Poczekaj aż całkowicie wystygnie w formie. Dopiero wtedy możesz nożem odkroić brzegi ciasta od formy lub rantu.
  6. Tak przygotowane ciasto możesz nasączyć ponczem i przełożyć dowolnym kremem.

Biszkopt rzucany

Nazwa biszkopt rzucany wzięła się stąd, że wypiek należy upuścić na płaską powierzchnię z wysokości 30 cm. Dzięki temu ciasto zawsze się udaje i nie opada.

Biszkopt na tort przepis

Garść porad – jak upiec idealny biszkopt który nie opada

Dobry przepis na biszkopt do tortu to tylko pół sukcesu. Drugie pół to wykonanie, które zagwarantuje Ci doskonałe ciasto za każdym razem.

Dlaczego należy rzucić ciastem?

Biszkopt rzucany pieczemy z nadzieją, że wyjdzie idealnie równy, puszysty i dobrze wypieczony. Właśnie to rzucenie gotowym ciastem ma zapewnić sukces i otrzymanie idealnego ciasta. Jak to się dzieje, że rzucenie ciastem o podłogę działa? Teoria mówi, że pęcherzyki powietrza wytwarzające się podczas pieczenia, przenoszą się do górnej części wypieku i łączą się. Gdy połączone pęcherzyki powietrza uciekną z ciasta to wtedy ono po prostu opada. Jeżeli rzucimy formą z ciastem to wtedy przyspieszamy proces ucieczki pęcherzyków powietrza i ciasto nie opadnie.

Jakie jajka do biszkoptu

W tym przepisie jak przy pieczeniu wielu innych ciast składniki muszą mieć jednakową temperaturę pomieszczenia. Jajka możesz wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem albo włożyć je do ciepłej wody kilka minut przed pracą. Rozmiar jajek też jest ważny. Ja piekę to ciasto z jajek wielkości L, czyli dużych. Kluczowe jest dobre ubicie białek, żeby nie przebić pęcherzyków powietrza, ale wystarczająco długo, żeby w białkach rozpuścił się cukier. Czas ubijania białek zależy od mocy miksera, czy jest to mikser ręczny czy planetarny.

Jaka mąka do biszkoptu

Biszkopcik to bardzo delikatne ciasto i mąka, której należy użyć musi być lekka i w dużej mierze pozbawiona łuski, czyli otrąb. Do pieczenia tego ciasta nadaje się mąka pszenna tortowa, typ 450 lub 405. Z mąki pełnoziarnistej, chlebowej, bogatej w błonnik delikatny ciasto nie wyjdzie.

Mąkę do tego ciasta powinno się przesiać, żeby usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia oraz dodatkowo ją napowietrzyć.

Jak mieszać ciasto na biszkopt

Przede wszystkim nigdy nie łącz masy z białek, cukru i żółtek z mąką mikserem. Dobry wypiek wyjdzie, gdy mąkę rozsiejesz na powierzchni masy i delikatnie połączysz składniki szpatułką lub drewnianą łyżką. Delikatnie zgarniaj ciasto z brzegów tylko do dokładnego połączenia składników.

Jak piec biszkopt do tortu?

Ciasto w tortownicy wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, bez termoobiegu, funkcja grzania góra/ dół. Wypiek z 5 jaj piecz około 25 – 30 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gdy patyczek jest mokry lub oklejony ciastem należy jeszcze dopiec ciasto. Nie piecz dłużej niż to konieczne, żeby ciasta nie przesuszyć.

Jak studzić biszkopt na tort?

Gorące, upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości ok. 30 cm rzuć je razem z formą na podłogę. Gdy pieczesz w rancie cukierniczym, tym bez dna rzuć na podłogę całą blachę – najlepiej na dywan albo ręcznik, żeby nie hałasować i nie uszkodzić podłogi. Wypiek wystudź w formie i dopiero po całkowitym wystudzeniu wykrój je z formy.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zapraszam do odkrywania moich innych przepisów. Poszukujesz nowych smaków i kulinarnych przygód? Czas spróbować czegoś nowego! Chociaż przepis na biszkopt jest pyszny i klasyczny, świat kulinariów oferuje wiele innych wspaniałych opcji, które mogą zachwycić Twoje podniebienie.

Wypróbuj mój przepis na biszkopt z 2 jajek, biszkopt z 3 jajek, biszkopt z 4 jajek, biszkopt z 5 jajek, biszkopt z 6 jajek, biszkopt z 7 jajek, biszkopt z 8 jajek.

Po pierwsze, mam dla Ciebie propozycję: ciasto drożdżowe. Czy sądziłeś, że ten wypiek jest najlepszym ciastem? Spróbuj ciasta drożdżowego i przekonaj się, jak soczyste i puszyste może być to ciasto. Jego unikalna konsystencja i delikatny smak sprawią, że zakochasz się w nim od pierwszego kęsa. Dodatkowo, możesz eksperymentować z różnymi nadzieniami, takimi jak owoce, kremy czy czekolada, aby jeszcze bardziej urozmaicić jego smak.

biszkopt z 5 jaj

Jeśli lubisz wyjątkowe smaki i nie boisz się pikantnych potraw, to szakszuka powinna być na Twojej liście do wypróbowania. Ta orientalna potrawa z jajek i pikantnego sosu pomidorowego z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Szakszuka to wspaniałe danie na śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. W gorące letnie dni doskonale sprawdzi się chłodnik z botwinki. To tradycyjne polskie danie, które łączy w sobie świeżość warzyw, jogurtu i aromatycznych ziół. Chłodnik jest orzeźwiający, lekki i pełen witamin. Przygotuj go, aby ochłodzić się w upalne dni i cieszyć się wyjątkowym smakiem natury.

Polska kuchnia ma wiele wyjątkowych przepisów, a zupa ogórkowa jest jednym z nich. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak ogórków sprawiają, że jest to idealne danie na każdą okazję. Wzbogacona śmietaną i przyprawami, zupa ogórkowa z pewnością oczaruje Twoje podniebienie i sprawi, że sięgniesz po nią jeszcze raz. Polecam także biszkopt czekoladowy, być może przypadnie ci do gustu zupa tajska z kurczakiem.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

Ten post ma 58 komentarzy

  1. Patrycja

    Świetnie opracowany przepis! Czapki z głów 🙂

  2. Kamila

    Czy mogłaby pani w ten sam sposób podać przepis na biszkopt kakaowy?

  3. Jarosław

    Biszkopt udał się idealnie. Bardzo dziękuję za przepis. Teraz pora na jakiś krem i będzie niespodzianka dla rodziny.

    1. Róża

      Trzymam kciuki! 🙂 Najszybszy będzie krem z serka mascarpone i poncz cytrynowy.

  4. Milka

    Dzień dobry, pani Różo zmniejszyłam średnicę rantu, żeby pokroić mój biszkopt na 4 placki. Więc biszkopt z 6 jaj zrobilam w średnicy jak dla 5, nie 26 cm a 24 cm. Rant wysoki i ciasto się zmieściło. Pięknie to wygląda. Zapisuję Pani przepis, bo na pewno do niego wrócę.

  5. bounce house rentals Minnesota

    Thanks very interesting blog!

  6. Ania

    Z ilu jajek zrobić biszkopt na 26 cm tortownicę, żeby pokroić go na 4 warstwy?

  7. Baletta

    Mistrzowski przepis. Upiekłam już 2 razy i za każdym razem sukces!

Dodaj komentarz