You are currently viewing Biszkopt czekoladowy z olejem z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, jaj

Biszkopt czekoladowy z olejem z 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, jaj

Biszkopt czekoladowy z olejem to mięsiste i bardzo smaczne ciasto, z którego można złożyć każdy tort. Biszkopt kakaowy z olejem jest wilgotny i nie wymaga nasączania, tak możesz przeczytać na niektórych blogach. Cóż, ja nasączam nawet biszkopty tłuszczowe. Mniejszą ilością nasączki, ale z niej nie rezygnuję. Trzymając się kilku żelaznych zasad biszkopt uda się za każdym razem.

Na blogu znajdziesz przepisy na: jasny biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt z olejem.

Podstawowe informacje

  • Czas kucharzenia:
    • przygotowanie ciasta: 10 – 15 minut
  • Pieczenie:
    • temperatura: 170°C
    • czas: 30 – 45 minut
  • Liczba porcji: od 6 do 40
  • Dieta: bezmleczna, wegetariańska

SKŁADNIKI

























































Biszkopt czekoladowy PRZEPIS

Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta przygotuj wszystkie składniki.

  1. Włącz piekarnik – temperatura: 170°C, grzanie góra/ dół.
  2. Jajka wyciągnij z lodówki, żeby się ogrzały. Jeżeli nie masz czasu to polecam zanurzyć jajka w gorącej wodzie – szybciej się ogrzeją.
  3. Wyszoruj jajka, i rozdziel je na białka i żółtka. Białka wlej do miski miksera a żółtka do kubka albo małej miseczki.
  4. W misce wymieszaj:
    • mąkę pszenną,
    • kakao,
    • proszek do pieczenia,
    • sól,
    • opcjonalnie cukier waniliowy – ekstrakt z wanilii jest płynny, więc można go dodać do jajek.
  5. Do żółtek dodaj odpowiednią ilość oleju. Dokładnie wymieszaj. To musi być jednolita emulsja. Wtedy szansa na udany biszkopt rośnie jak ciasto na drożdżach 🙂 Jeżeli wykorzystujesz esencję waniliową to dodaj ją do jajek.
  6. Zacznij ubijać biała, kiedy na wierzchu pojawi się luźna piana dodaj 1/3 cukru. Ubijaj nadaj. Po chwili dodaj drugą część cukru. Ubijaj nadal. Dodaj trzecią część cukru.
  7. Zmniejsz prędkość mieszadeł na minimalną.
  8. Cienką strużką wlej żółtka wymieszane z olejem i miksuj tylko do wymieszania składników.
  9. Wyłącz mikser. Na powierzchnię masy biszkoptowej rozsiej przy pomocy sitka 1/3 mąki wymieszanej z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie cukrem waniliowym.
  10. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką albo większa łyżką składniki. Ja zawsze mieszam tylko w jedna stronę. I wtedy te biszkopty jakoś mi się udają 🙂
  11. Potem przesiej drugą część suchych składników i wymieszaj a potem pozostałą, trzecią część.
  12. Dół tortownicy przykryj papierem do pieczenia. Boków niczym nie obkładaj ani nie smaruj. Niech biszkopt rosnąc przykleja się do tych boczków i rośnie wysoko do góry.
  13. Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka. Najmniejsze biszkopty są gotowe po 20 – 25 minutach. Biszkopty z większej liczby jajek potrzebują nawet 45 – 50 minut.
  14. Upieczony wyciągnij z piekarnika. Możesz go rzucić na płaską powierzchnię, z wysokości ok. 30 cm.
  15. Biszkopt kakaowy z olejem pozostaw do wystygnięcia w tortownicy. Zimny pokrój na plastry. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień po upieczeniu.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Biszkopt kakaowy z olejem lub jak mówią niektórzy biszkopt czekoladowy z olejem sprawdzi się do najróżniejszych kremów i nasączek. Zrobisz z niego także tort z kremem ze śmietany kokosowej.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz