Biszkopt czekoladowy z olejem to mięsiste i bardzo smaczne ciasto, z którego można złożyć każdy tort. Biszkopt kakaowy z olejem jest wilgotny i nie wymaga nasączania, tak możesz przeczytać na niektórych blogach. Cóż, ja nasączam nawet biszkopty tłuszczowe. Mniejszą ilością nasączki, ale z niej nie rezygnuję. Trzymając się kilku żelaznych zasad biszkopt uda się za każdym razem.
Na blogu znajdziesz przepisy na: jasny biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt z olejem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia:
- przygotowanie ciasta: 10 – 15 minut
- Pieczenie:
- temperatura: 170°C
- czas: 30 – 45 minut
- Liczba porcji: od 6 do 40
- Dieta: bezmleczna, wegetariańska
SKŁADNIKI
Biszkopt czekoladowy z olejem z 2 jaj (⌀ 16 cm lub 14 x 14 cm2, 6 – 10 porcji)
Biszkopt kakaowy z olejem z 3 jaj (⌀ 18 cm lub 16 x 16 cm2, 8 – 12 porcji)
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z olejem z 4 jaj (⌀ 22 cm lub 19 x 19 cm2, 10 – 15 porcji)
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z olejem z 5 jaj (⌀ 24 cm lub 21 x 21 cm2, 15 – 20 porcji)
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z olejem z 6 jaj (⌀ 26 cm lub 23 x 23 cm2, 20 – 30 porcji)
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z olejem z 7 jaj (⌀ 28 cm lub 25 x 25 cm2, 25 – 35 porcji)
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z olejem z 8 jaj (⌀ 30 cm lub 27 x 27 cm2, 30 – 40 porcji)

Biszkopt czekoladowy PRZEPIS
Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta przygotuj wszystkie składniki.
- Włącz piekarnik – temperatura: 170°C, grzanie góra/ dół.
- Jajka wyciągnij z lodówki, żeby się ogrzały. Jeżeli nie masz czasu to polecam zanurzyć jajka w gorącej wodzie – szybciej się ogrzeją.
- Wyszoruj jajka, i rozdziel je na białka i żółtka. Białka wlej do miski miksera a żółtka do kubka albo małej miseczki.
- W misce wymieszaj:
- mąkę pszenną,
- kakao,
- proszek do pieczenia,
- sól,
- opcjonalnie cukier waniliowy – ekstrakt z wanilii jest płynny, więc można go dodać do jajek.
- Do żółtek dodaj odpowiednią ilość oleju. Dokładnie wymieszaj. To musi być jednolita emulsja. Wtedy szansa na udany biszkopt rośnie jak ciasto na drożdżach 🙂 Jeżeli wykorzystujesz esencję waniliową to dodaj ją do jajek.
- Zacznij ubijać biała, kiedy na wierzchu pojawi się luźna piana dodaj 1/3 cukru. Ubijaj nadaj. Po chwili dodaj drugą część cukru. Ubijaj nadal. Dodaj trzecią część cukru.
- Zmniejsz prędkość mieszadeł na minimalną.
- Cienką strużką wlej żółtka wymieszane z olejem i miksuj tylko do wymieszania składników.
- Wyłącz mikser. Na powierzchnię masy biszkoptowej rozsiej przy pomocy sitka 1/3 mąki wymieszanej z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie cukrem waniliowym.
- Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką albo większa łyżką składniki. Ja zawsze mieszam tylko w jedna stronę. I wtedy te biszkopty jakoś mi się udają 🙂
- Potem przesiej drugą część suchych składników i wymieszaj a potem pozostałą, trzecią część.
- Dół tortownicy przykryj papierem do pieczenia. Boków niczym nie obkładaj ani nie smaruj. Niech biszkopt rosnąc przykleja się do tych boczków i rośnie wysoko do góry.
- Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka. Najmniejsze biszkopty są gotowe po 20 – 25 minutach. Biszkopty z większej liczby jajek potrzebują nawet 45 – 50 minut.
- Upieczony wyciągnij z piekarnika. Możesz go rzucić na płaską powierzchnię, z wysokości ok. 30 cm.
- Biszkopt kakaowy z olejem pozostaw do wystygnięcia w tortownicy. Zimny pokrój na plastry. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień po upieczeniu.

Przepisy kulinarne
Biszkopt kakaowy z olejem lub jak mówią niektórzy biszkopt czekoladowy z olejem sprawdzi się do najróżniejszych kremów i nasączek. Zrobisz z niego także tort z kremem ze śmietany kokosowej.
Pingback: Gofry