Barszcz czerwony z fasolą Jaś tym różni się od ukraińskiego, ze nie ma w nim kapusty. Jest bardzo syty przez dodatek strączkow. Najwięcej zabawy jest z krojeniem warzyw a reszta przepisu to przysłowiowa bułka z masłem. Jako bezgraniczna wielbicielka zup polecam ją niezależnie od pogody na oknem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Liczba porcji: ok. 2,5 – 3 litrów zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Barszcz czerwony z fasolą Jaś ugotujesz na niedzielnym rosole z kury, szybkim rosole z porcji rosołowej z kurczaka lub indyka, rosole z wołowiny lub wywarze z żeberek.
Do podania
Barszcz czerwony z fasolą Jaś z tego przepisu smakuje bardzo dobrze bez dodatków. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie zupy buraczkowej bez śmietany to możesz ją dodać, ale bezpośrednio do talerza.

Barszcz czerwony z fasolą Jaś PRZEPIS
Do barszczu dodajemy ugotowaną, białą fasolę. Ugotuj ją wcześniej lub uzyj fasoli z puszki lub woreczka.
Gotowanie fasoli
Potrzebujesz ok. 400 g ugotowanej fasoli, więc przygotuj 180 g suchych ziaren. Możesz namoczyć ja na kilka godzin, maksymalnie 10. Po tym czasie wodę z moczenia wylej, fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej podwójna ilością wody i gotuj do miękkości, zazwyczaj to 60 – 90 minut.
Jeżeli chcesz samodzielnie ugotować fasolę w sklepach możesz kupić ziarna, która nie wymagają namaczania, wtedy jest nieco łatwiej.

Gotowanie barszczu czerwonego z fasolą Jaś
Najpierw przygotujemy warzywa, bo nie będzie na to czasu podczas gotowania zupy. Krojenie warzyw zajmuje najwięcej czasu.
- 1 dużą cebulę pokrój w drobną kostkę,
- 1 średnią marchewkę obierz i pokrój w półplasterki,
- 1 średnią pietruszkę obierz i pokrój w pół- lub ćwierćplasterki,
- 3 – 4 średnie ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę,
- 2 średnie surowe, czerwone buraki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę,
- koperek i pietruszkę drobno posiekaj, żeby mieć po 1 łyżce ziół.
Przygotuj dwa garnki. Jeden do gotowania barszczu (około 3 litrów), drugi do podgrzania rosołu lub wywaru.
- W jednym rondlu zagotuj rosół lub wywar z żeberek, odstaw.
- W garnku, w którym ugotujesz barszcz rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła. Na średnim ogniu podsmaż pokrojoną cebulę (1 dużą) do zeszklenia.
- Kiedy cebula stanie się szklista dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż przez 2 minuty.
- Dodaj gorący rosół lub wywar z żeberek.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę 2 średnie buraki.
- Dodaj pokrojoną 1 marchewkę oraz 1 pietruszkę.
- Dodaj:
- 2 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
- Od czasu zagotowania gotuj 6 – 7 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę 3 – 4 ziemniaki
- Po kilku minutach, gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj:
- 400 g ugotowanej fasoli (bez zalewy i bez wody z gotowania),
- 1 łyżkę posiekanego koperku,
- 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżkę majeranku.
- Gotuj dosłownie chwilę, żeby smaki się połączyły. Pierwszego dnia fasola będzie bardzo dobrze widoczna w zupie. Na drugi dzień wszystkie warzywa i fasola także przybierze przepiękny, purpurowy,, buraczany kolor.
- Wlej do zupy zakwas albo sok z cytryny lub ocet. Ja używam zakwasu z czerwonych buraków i na taką ilość zupy dodaję ok. 1/2 litra zakwasu, ale to kwestia smaku, więc zacznij od kilku łyżek. Soku z cytryny lub octu daje się mniej – używając soku cytrynowego lub octu zacznij od 1 łyżeczki.
- Jeżeli zupa nie jest ostra a taką lubisz dodaj jeszcze mielonego pieprzu.
- Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i ewentualnie dodaj jeszcze tej przyprawy.



Propozycja podania
Zupa buraczkowa z fasolą
Niektórzy do zupy z buraczków i fasoli dodają śmietanę. Jeżeli lubisz taką zabielaną wersję dodaj ją do porcji w talerzu. Gdy dodajesz śmietanę do gorącej zupy możesz ją wcześniej zahartować w małym kubeczku, dodając łyżkę gorącej zupy i szybko mieszając.

Przepisy kulinarne
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami – barszcz z fasolą jaś
Zupa buraczkowa z fasolą, nazywana często jako: barszcz z fasolą jaś lub barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami jest syta i pełna witamin. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, zapraszam.
Ugotuj ze mną smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś wyjątkowego, w przepisach krok po kroku.
Oto ulubione zupy: krupnik, zupa porowa, zupa krem z groszku, zupa ogórkowa na żeberkach, zupa cebulowa, zupa kalafiorowa z soczewicą, zupa krem z pieczonej papryki, zupa krem z białych warzyw, zupa jarzynowa z cukinią, zupa krem z cukinii, zupa pomidorowa z pomidorów, zupa tajska, gazpacho, chłodników z ogórków, zupa wiśniowa, chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa, rosół.
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Dzien dobry, chcialabym zapytać, czy zupę warto ugotować z czerwonej fasoli z puszki?
Możesz ugotować, ale zupa na pewno zmieni kolor 🙂
Pingback: Gołąbki
Namoczyłam fasolę. Jutro od rana zabieram się za gotowanie. Zrobie podwójna porcję, żeby było też na weekend.
Daj znać, czy smakowało 🙂
Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pingback: Tatar ze śledzia