Barszcz czerwony z fasolą Jaś tym różni się od ukraińskiego, ze nie ma w nim kapusty. Jest bardzo syty przez dodatek strączkow. Najwięcej zabawy jest z krojeniem warzyw a reszta przepisu to przysłowiowa bułka z masłem. Jako bezgraniczna wielbicielka zup polecam ją niezależnie od pogody na oknem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Liczba porcji: ok. 2,5 – 3 litrów zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
Składniki (kliknij, żeby rozwinąć)
Barszcz czerwony z fasolą Jaś ugotujesz na niedzielnym rosole z kury, szybkim rosole z porcji rosołowej z kurczaka lub indyka, rosole z wołowiny lub wywarze z żeberek.

Barszcz czerwony z fasolą Jaś PRZEPIS
Do barszczu dodajemy ugotowaną, białą fasolę. Albo użyjesz fasoli z puszki lub woreczka albo ugotuj ją wcześniej.
Gotowanie fasoli
Potrzebujesz ok. 400 g ugotowanej fasoli, więc przygotuj 180 g suchych ziaren. Możesz namoczyć ja na kilka godzin, maksymalnie 10. Po tym czasie wodę z moczenia wylej, fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej podwójna ilością wody i gotuj do miękkości, zazwyczaj to 60 – 90 minut.
Jeżeli chcesz samodzielnie ugotować fasolę w sklepach możesz kupić ziarna, która nie wymagają namaczania, wtedy jest nieco łatwiej.

Gotowanie barszczu czerwonego
Najpierw przygotujemy warzywa, bo nie będzie na to czasu podczas gotowania zupy. Krojenie warzyw zajmuje najwięcej czasu.
Przygotuk dwa garnki. Jeden do gotowania barszczu, drugi do podgrzania rosołu lub wywaru.
Kiedy cebula stanie się szklista dodaj od razu:
Smaż przez 2 minuty.
Od czasu zagotowania gotuj 6 – 7 minut. Po tym czasie dodaj:
Ziemniaki to miękkie warzywa, więc w garnku lądują jako ostatnie.
Po kilku minutach, gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj:
Gotuj dosłownie chwilę, żeby smaki się połączyły. Pierwszego dnia fasola będzie bardzo dobrze widoczna w zupie. Na drugi dzień wszystkie warzywa i fasola także przybierze przepiękny, purpurowy,, buraczany kolor.
Zanim ewentualnie dodasz soli wlej do zupy zakwas, sok z cytryny lub ocet. Zakwas zawiera sól, więc kolejność jest ważna. Jeżeli zupa nie jest ostra a taką lubisz dodaj jeszcze mielonego pieprzu.
Pora na doprawienie zupy, dodaj:



Propozycja podania
Zupa buraczkowa z fasolą
Niektórzy do zupy z buraczków i fasoli dodają śmietanę. Jeżeli lubisz taką zabielaną wersję dodaj ją do porcji w talerzu.

Przepisy kulinarne
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami – barszcz z fasolą jaś
Zupa buraczkowa z fasolą, nazywana często jako: barszcz z fasolą jaś lub barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami jest syta i pełna witamin. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, zapraszam.
Ugotuj ze mną smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś wyjątkowego, w przepisach krok po kroku.
Oto ulubione zupy: krupnik, zupa porowa, zupa krem z groszku, zupa ogórkowa na żeberkach, zupa cebulowa, zupa kalafiorowa z soczewicą, zupa krem z pieczonej papryki, zupa krem z białych warzyw, zupa jarzynowa z cukinią, zupa krem z cukinii, zupa pomidorowa z pomidorów, zupa tajska, gazpacho, chłodników z ogórków, zupa wiśniowa, chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa, rosół.
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym