barszcz czerwony z fasolą jaś

Barszcz czerwony z fasolą Jaś

Barszcz czerwony z fasolą Jaś tym różni się od ukraińskiego, ze nie ma w nim kapusty. Jest bardzo syty przez dodatek strączkow. Najwięcej zabawy jest z krojeniem warzyw a reszta przepisu to przysłowiowa bułka z masłem. Jako bezgraniczna wielbicielka zup polecam ją niezależnie od pogody na oknem.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: ok. 2,5 – 3 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Barszcz czerwony z fasolą Jaś ugotujesz na niedzielnym rosole z kury, szybkim rosole z porcji rosołowej z kurczaka lub indyka, rosole z wołowiny lub wywarze z żeberek.


















Barszcz czerwony z fasolą Jaś z tego przepisu smakuje bardzo dobrze bez dodatków. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie zupy buraczkowej bez śmietany to możesz ją dodać, ale bezpośrednio do talerza.


Barszcz czerwony z fasolą Jaś PRZEPIS

Do barszczu dodajemy ugotowaną, białą fasolę. Ugotuj ją wcześniej lub uzyj fasoli z puszki lub woreczka.

Gotowanie fasoli

Potrzebujesz ok. 400 g ugotowanej fasoli, więc przygotuj 180 g suchych ziaren. Możesz namoczyć ja na kilka godzin, maksymalnie 10. Po tym czasie wodę z moczenia wylej, fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej podwójna ilością wody i gotuj do miękkości, zazwyczaj to 60 – 90 minut.

Jeżeli chcesz samodzielnie ugotować fasolę w sklepach możesz kupić ziarna, która nie wymagają namaczania, wtedy jest nieco łatwiej.

Gotowanie barszczu czerwonego z fasolą Jaś

Najpierw przygotujemy warzywa, bo nie będzie na to czasu podczas gotowania zupy. Krojenie warzyw zajmuje najwięcej czasu.

  • 1 dużą cebulę pokrój w drobną kostkę,
  • 1 średnią marchewkę obierz i pokrój w półplasterki,
  • 1 średnią pietruszkę obierz i pokrój w pół- lub ćwierćplasterki,
  • 3 – 4 średnie ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę,
  • 2 średnie surowe, czerwone buraki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę,
  • koperek i pietruszkę drobno posiekaj, żeby mieć po 1 łyżce ziół.

Przygotuj dwa garnki. Jeden do gotowania barszczu (około 3 litrów), drugi do podgrzania rosołu lub wywaru.

  1. W jednym rondlu zagotuj rosół lub wywar z żeberek, odstaw.
  2. W garnku, w którym ugotujesz barszcz rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła. Na średnim ogniu podsmaż pokrojoną cebulę (1 dużą) do zeszklenia.
  3. Kiedy cebula stanie się szklista dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż przez 2 minuty.
  4. Dodaj gorący rosół lub wywar z żeberek.
  5. Dodaj pokrojone w drobną kostkę 2 średnie buraki.
  6. Dodaj pokrojoną 1 marchewkę oraz 1 pietruszkę.
  7. Dodaj:
    • 2 ziela angielskie,
    • 2 liście laurowe,
    • pół łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
  1. Od czasu zagotowania gotuj 6 – 7 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę 3 – 4 ziemniaki
  2. Po kilku minutach, gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj:
    • 400 g ugotowanej fasoli (bez zalewy i bez wody z gotowania),
    • 1 łyżkę posiekanego koperku,
    • 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżkę majeranku.
  3. Gotuj dosłownie chwilę, żeby smaki się połączyły. Pierwszego dnia fasola będzie bardzo dobrze widoczna w zupie. Na drugi dzień wszystkie warzywa i fasola także przybierze przepiękny, purpurowy,, buraczany kolor.
  4. Wlej do zupy zakwas albo sok z cytryny lub ocet. Ja używam zakwasu z czerwonych buraków i na taką ilość zupy dodaję ok. 1/2 litra zakwasu, ale to kwestia smaku, więc zacznij od kilku łyżek. Soku z cytryny lub octu daje się mniej – używając soku cytrynowego lub octu zacznij od 1 łyżeczki.
  5. Jeżeli zupa nie jest ostra a taką lubisz dodaj jeszcze mielonego pieprzu.
  6. Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i ewentualnie dodaj jeszcze tej przyprawy.

Propozycja podania

Zupa buraczkowa z fasolą

Niektórzy do zupy z buraczków i fasoli dodają śmietanę. Jeżeli lubisz taką zabielaną wersję dodaj ją do porcji w talerzu. Gdy dodajesz śmietanę do gorącej zupy możesz ją wcześniej zahartować w małym kubeczku, dodając łyżkę gorącej zupy i szybko mieszając.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami – barszcz z fasolą jaś

Zupa buraczkowa z fasolą, nazywana często jako: barszcz z fasolą jaś lub barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami jest syta i pełna witamin. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, zapraszam.

Ugotuj ze mną smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś wyjątkowego, w przepisach krok po kroku.

Oto ulubione zupy: krupnik, zupa porowa, zupa krem z groszku, zupa ogórkowa na żeberkach, zupa cebulowa, zupa kalafiorowa z soczewicą, zupa krem z pieczonej papryki, zupa krem z białych warzyw, zupa jarzynowa z cukinią, zupa krem z cukinii, zupa pomidorowa z pomidorów, zupa tajska, gazpacho, chłodników z ogórków, zupa wiśniowa, chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa, rosół.

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Marta

    Dzien dobry, chcialabym zapytać, czy zupę warto ugotować z czerwonej fasoli z puszki?

    1. Róża

      Możesz ugotować, ale zupa na pewno zmieni kolor 🙂

  2. Ewa

    Namoczyłam fasolę. Jutro od rana zabieram się za gotowanie. Zrobie podwójna porcję, żeby było też na weekend.

Dodaj komentarz