barszcz czerwony z fasolą jaś

Barszcz czerwony z fasolą Jaś

Barszcz czerwony z fasolą Jaś tym różni się od ukraińskiego, ze nie ma w nim kapusty. Jest bardzo syty przez dodatek strączkow. Najwięcej zabawy jest z krojeniem warzyw a reszta przepisu to przysłowiowa bułka z masłem. Jako bezgraniczna wielbicielka zup polecam ją niezależnie od pogody na oknem.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: ok. 2,5 – 3 litrów zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

Barszcz czerwony z fasolą Jaś ugotujesz na niedzielnym rosole z kury, szybkim rosole z porcji rosołowej z kurczaka lub indyka, rosole z wołowiny lub wywarze z żeberek.

buraki surowe – 2 średnie
fasola biała ugotowana – 1 puszka 400 ml (lub 180 g suchych ziaren fasoli do gotowania)
rosół lub wywar ma żeberkach – 2 l
ziemniaki – średnie bulwy 3- 4 szt.
marchew – 1 średnia szt.
pietruszka – 1 średnia szt.
cebula – 1 duża
czosnek – 2 ząbki
majeranek – 1 łyżka
koperek – 1 łyżka posiekanego
nać pietruszki – 1 łyżka posiekanej
czarny pieprz mielony – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 2 szt.
liście laurowe – 2 szt.
zakwas z buraków lub sok z cytryny lub ocet – do smaku (kilka łyżek lu więcej)
sól – do smaku
olej do smażenia, masło lub oliwa – 2 łyżki

Barszcz czerwony z fasolą Jaś PRZEPIS

Do barszczu dodajemy ugotowaną, białą fasolę. Albo użyjesz fasoli z puszki lub woreczka albo ugotuj ją wcześniej.

Gotowanie fasoli

Potrzebujesz ok. 400 g ugotowanej fasoli, więc przygotuj 180 g suchych ziaren. Możesz namoczyć ja na kilka godzin, maksymalnie 10. Po tym czasie wodę z moczenia wylej, fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej podwójna ilością wody i gotuj do miękkości, zazwyczaj to 60 – 90 minut.

Jeżeli chcesz samodzielnie ugotować fasolę w sklepach możesz kupić ziarna, która nie wymagają namaczania, wtedy jest nieco łatwiej.

Gotowanie barszczu czerwonego

Najpierw przygotujemy warzywa, bo nie będzie na to czasu podczas gotowania zupy. Krojenie warzyw zajmuje najwięcej czasu.

1 dużą cebulę pokrój w drobną kostkę
1 średnią marchewkę obierz i pokrój w półplasterki
1 średnią pietruszkę obierz i pokrój w pół- lub ćwierćplasterki.
3 – 4 średnie ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę
2 średnie surowe, czerwone buraki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę
koperek i pietruszkę drobno posiekaj, żeby mieć po 1 łyżce ziół

Przygotuk dwa garnki. Jeden do gotowania barszczu, drugi do podgrzania rosołu lub wywaru.

przygotuj garnek o pojemności ok. 3 litrów
w innym rondlu zagotuj rosół lub wywar z żeberek
w garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, oleju lub masła
na średnim ogniu podsmaż pokrojoną cebulę (1 dużą) do zeszklenia

Kiedy cebula stanie się szklista dodaj od razu:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Smaż przez 2 minuty.

dodaj gorący rosół lub wywar z żeberek
dodaj pokrojone w drobną kostkę 2 średnie buraki
pokrojoną 1 marchewkę oraz 1 pietruszkę
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Od czasu zagotowania gotuj 6 – 7 minut. Po tym czasie dodaj:

pokrojone w kostkę 3 – 4 ziemniaki

Ziemniaki to miękkie warzywa, więc w garnku lądują jako ostatnie.

Po kilku minutach, gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj:

400 g ugotowanej fasoli (bez zalewy i bez wody z gotowania)
1 łyżkę posiekanego koperku
1 łyżkę posiekanej matki pietruszki
1 łyżkę majeranku

Gotuj dosłownie chwilę, żeby smaki się połączyły. Pierwszego dnia fasola będzie bardzo dobrze widoczna w zupie. Na drugi dzień wszystkie warzywa i fasola także przybierze przepiękny, purpurowy,, buraczany kolor.

Zanim ewentualnie dodasz soli wlej do zupy zakwas, sok z cytryny lub ocet. Zakwas zawiera sól, więc kolejność jest ważna. Jeżeli zupa nie jest ostra a taką lubisz dodaj jeszcze mielonego pieprzu.

Pora na doprawienie zupy, dodaj:

zakwas buraczany – kilka łyżek do smaku, może to być też sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Ja lubię kwaśny barszcz, więc dodaję zakwasu dużo więcej. Octu i soku z cytryny nie używam. Jeżeli nie wiesz jak kwaśny barszcz lubisz dodaj mała ilość zakwasu i stopniowo zwiekszaj jego ilość.
sól – jeżeli zupa nie jest dla Ciebie wystarczająco słona

Propozycja podania

Zupa buraczkowa z fasolą

Niektórzy do zupy z buraczków i fasoli dodają śmietanę. Jeżeli lubisz taką zabielaną wersję dodaj ją do porcji w talerzu.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami – barszcz z fasolą jaś

Zupa buraczkowa z fasolą, nazywana często jako: barszcz z fasolą jaś lub barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami jest syta i pełna witamin. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na smaczne dania, zapraszam.

Ugotuj ze mną smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś wyjątkowego, w przepisach krok po kroku.

Oto ulubione zupy: krupnik, zupa porowa, zupa krem z groszku, zupa ogórkowa na żeberkach, zupa cebulowa, zupa kalafiorowa z soczewicą, zupa krem z pieczonej papryki, zupa krem z białych warzyw, zupa jarzynowa z cukinią, zupa krem z cukinii, zupa pomidorowa z pomidorów, zupa tajska, gazpacho, chłodników z ogórków, zupa wiśniowa, chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa, rosół.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz