Barszcz biały, tradycyjna polska zupa, kwaśny od pszennego zakwasu, słodki od marchwi i ziemniaków. Na wywarze z białej kiełbasy i warzyw korzeniowych z dużą ilością aromatycznego majeranku. Tradycyjna potrawa pełna smaku. Łatwo ugotujesz z moim przepisem krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: ok. godziny
- Liczba porcji: 3 litry zupy
- Dieta: bezmleczna
SKŁADNIKI
Barszcz biały
Do podania
Barszcz biały PRZEPIS
Na biały barszcz przygotuj garnek o pojemności minimum 3,5 litra.
- Do garnka włóż białe surowe kiełbaski. Ja kupuję białą kiełbasa u małego lokalnego producenta i na 500 g zawsze dostaję 4 duże kiełbasy. Kiełbasy może być więcej niż 500 g.
- Wlej 1,5 litra wody i zagotuj wywar. Zbierz szumowiny. To białko i nie jest trujące, ale zupa bez szumowiny wygląda po prostu lepiej.
- Kiedy zbierzesz szumowiny zmniejsz moc palnika na minimalna. Dodaj obrane i opłukane:
- pół białej części pora
- dwie łodygi naciowego selera albo gruby plaster selera korzeniowego
- 1 pietruszkę
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Gotuj 50 minut na małym ogniu.
- Wyłów z wywaru kiełbasę i warzyw. Kiełbasę pokrój w plasterki grubsze lub cieńsze, jak wolisz. Warzywa nie będą potrzebne.
- Do wywaru dodaj i gotuj:
- obrane i pokrojone w kostkę 4 ziemniaki
- obrane i pokrojone w półplasterki 3 średnie marchewki
- 3 obrane ząbki czosnku zmiażdżone lub pokrojone w plasterki
- 3 łyżki majeranku (rozetrzyj do w dłoniach zyska dodatkowy aromat)
- 1 łyżeczkę soli lub mniej
- 1 łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu
- W tym czasie pokrojoną kiełbasę możesz podsmażyć na złoto – brązowy kolor lub nie podsmażać jej.
- Dużą cebulę (1 szt.) obierz, drobno pokrój i zeszklij.
- Kiedy ziemniaki i marchew będą miękkie dodaj do zupy plastry białej kiełbasy i podsmażoną cebulę.
- Pszenny zakwas porządnie zamieszaj, mąka zawsze tworzy na dnie osad. Gdy kupujesz zakwas w butelce uważaj przy otwieraniu, bo może strzelić jak gazowany napój. Na początek wlej do zupy 300 ml i spróbuj, czy taki smak ci odpowiada.
- Dodaj do białego barszczu 1 łyżeczkę lub więcej chrzanu i nieco jasnego sosu sojowego.
- Dodaj też 1 łyżeczkę białego lub brązowego cukru.
Propozycja podania
Biały barszcz
Barszcz biały na zakwasie podaj z gotowanym na twardo jajem. Posyp posiekaną natką pietruszki i jeżeli masz pod ręką listkami świeżego tymianku.
Znam osoby, które dodają do białego barszczu śmietankę, żeby zupa była łagodniejsza. Ja uważam, że barszcz powinien być kwaśny, jak wszystkie zupy oparte o kiszone warzywa lub zakwasy i tego dodatku nie wykorzystuję.
Przepisy kulinarne
Barszcz biały na zakwasie (barszcz wielkanocny)
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to pyszna, polska, tradycyjna zupa.
Polecam niezawodny przepis na biszkopt, biszkopt czekoladowy, racuchy drożdżowe. I żurek, z mojego przepisu wychodzi doskonały.
Pingback: Gołąbki
Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pingback: Flaki
Pingback: Sałatka Cezar