barszcz biały

Barszcz biały

Barszcz biały, tradycyjna polska zupa, kwaśny od pszennego zakwasu, słodki od marchwi i ziemniaków. Na wywarze z białej kiełbasy i warzyw korzeniowych z dużą ilością aromatycznego majeranku. Tradycyjna potrawa pełna smaku. Łatwo ugotujesz z moim przepisem krok po kroku.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: ok. godziny
  • Liczba porcji: 3 litry zupy
  • Dieta: bezmleczna

SKŁADNIKI

Barszcz biały



















Do podania




Barszcz biały PRZEPIS

Na biały barszcz przygotuj garnek o pojemności minimum 3,5 litra.

  1. Do garnka włóż białe surowe kiełbaski. Ja kupuję białą kiełbasa u małego lokalnego producenta i na 500 g zawsze dostaję 4 duże kiełbasy. Kiełbasy może być więcej niż 500 g.
  2. Wlej 1,5 litra wody i zagotuj wywar. Zbierz szumowiny. To białko i nie jest trujące, ale zupa bez szumowiny wygląda po prostu lepiej.
  3. Kiedy zbierzesz szumowiny zmniejsz moc palnika na minimalna. Dodaj obrane i opłukane:
    • pół białej części pora
    • dwie łodygi naciowego selera albo gruby plaster selera korzeniowego
    • 1 pietruszkę
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
  4. Gotuj 50 minut na małym ogniu.
  5. Wyłów z wywaru kiełbasę i warzyw. Kiełbasę pokrój w plasterki grubsze lub cieńsze, jak wolisz. Warzywa nie będą potrzebne.
  6. Do wywaru dodaj i gotuj:
    • obrane i pokrojone w kostkę 4 ziemniaki
    • obrane i pokrojone w półplasterki 3 średnie marchewki
    • 3 obrane ząbki czosnku zmiażdżone lub pokrojone w plasterki
    • 3 łyżki majeranku (rozetrzyj do w dłoniach zyska dodatkowy aromat)
    • 1 łyżeczkę soli lub mniej
    • 1 łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu
  7. W tym czasie pokrojoną kiełbasę możesz podsmażyć na złoto – brązowy kolor lub nie podsmażać jej.
  8. Dużą cebulę (1 szt.) obierz, drobno pokrój i zeszklij.
  9. Kiedy ziemniaki i marchew będą miękkie dodaj do zupy plastry białej kiełbasy i podsmażoną cebulę.
  10. Pszenny zakwas porządnie zamieszaj, mąka zawsze tworzy na dnie osad. Gdy kupujesz zakwas w butelce uważaj przy otwieraniu, bo może strzelić jak gazowany napój. Na początek wlej do zupy 300 ml i spróbuj, czy taki smak ci odpowiada.
  11. Dodaj do białego barszczu 1 łyżeczkę lub więcej chrzanu i nieco jasnego sosu sojowego.
  12. Dodaj też 1 łyżeczkę białego lub brązowego cukru.

Propozycja podania

Biały barszcz

Barszcz biały na zakwasie podaj z gotowanym na twardo jajem. Posyp posiekaną natką pietruszki i jeżeli masz pod ręką listkami świeżego tymianku.

Znam osoby, które dodają do białego barszczu śmietankę, żeby zupa była łagodniejsza. Ja uważam, że barszcz powinien być kwaśny, jak wszystkie zupy oparte o kiszone warzywa lub zakwasy i tego dodatku nie wykorzystuję.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Barszcz biały na zakwasie (barszcz wielkanocny)

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to pyszna, polska, tradycyjna zupa.

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, biszkopt czekoladowy, racuchy drożdżowe. I żurek, z mojego przepisu wychodzi doskonały.

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz