ajapsandali

Ajapsandali

Ajapsandali (adżapsandali) to tradycyjny gruziński warzywny gulasz najczęściej podawany na zimno. Można do niego dodać ziemniaki, fasolkę szparagową, cukinię itp. W moim przepisie to bakłażan gra główną rolę. Gulasz smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się połączą, podobnie jak w leczo lub bigosie.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: 50 minut
  • Liczba porcji: 6
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska, bezmleczna

Składniki

  • bakłażany – 2 szt.
  • żółta cebula – 2 szt.
  • papryka, mogą być różne kolory – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidor – 1 duży
  • kolendra świeża – 1 pęczek
  • bazylia świeża fioletowa (może być zielona) – 1 pęczek
  • płatki chilli do smaku
  • sól
  • olej słonecznikowy do smażenia

Ajapsandali przepis

  1. Bakłażanów nie obieraj, pokrój wzdłuż a potem w kostkę 1 x 1 cm. Posyp szczyptą soli. Możesz pozostaw je w misce, ale ja wkładam do sitka albo durszlaka i nakłam na miskę, żeby sok swobodnie kapał do miski. Sól wyciąga sok z bakłażanów, dzięki temu będą miały w sobie mniej goryczy. Odstaw bakłażana na około 20 – 30 minut.
  1. Bakłażana opłucz i dobrze wyciśnij, aby pozbyć się z bakłażanów części goryczy i soli.
  2. Paprykę oraz cebulę pokroić w cienkie paski.
  3. Pomidora nakrój na krzyż, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po minucie wodę wylej, pomidora schłodź pod zimną wodą i obierz ze skóry. Wykrój szypułkę i pokrój go w kostkę 1 x 1 cm.
  1. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 – 4 łyżki oleju i podsmaż bakłażany na złoto od czasu do czasu mieszając. Bakłażan wchłonie tyle oleju ile będzie na patelni, więc nie dodawaj więcej niż 4 łyżki, żeby danie nie było zbyt tłuste.
  1. Gdy kostki bakłażana będą złociste, dodaj cebulę i paprykę.
  1. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Gdy warzywa zmiękną i ugotują się, dodaj pomidora i smaż kolejne 5 minut.
  3. Na koniec dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, drobno posiekaną bazylię i kolendrę, sól i płatki chili.
  4. Potrawę można zjadać na cieło lub na zimno. Podobnie jak polski bigos lub leczo najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki się połączą.

Propozycja podania

Ajapsandali można jeść na ciepło i zimno. Dobrze smakuje z pieczywem, ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem.

Jeżeli ajapsandali ma być dodatkiem do głównego dania to będzie pasować do szaszłyków, pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Gulasz z bakłażana – potrawka z bakłażana

Potrawa z tego przepisu nazywana jest często jako: potrawka z baklazana lub gulasz z bakłażana.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik, RóżaGotuje na instagramie: klik.

Ten post ma 16 komentarzy

Dodaj komentarz