ajapsandali

Ajapsandali

Ajapsandali (adżapsandali) to tradycyjny gruziński warzywny gulasz najczęściej podawany na zimno. Można do niego dodać ziemniaki, fasolkę szparagową, cukinię itp. W moim przepisie to bakłażan gra główną rolę. Gulasz smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się połączą, podobnie jak w leczo lub bigosie.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: 50 minut
  • Liczba porcji: 6
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska, bezmleczna

SKŁADNIKI












Potrawa dobrze smakuje z pieczywem, ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Jeżeli gulasz ajapsandali ma być dodatkiem do głównego dania to będzie pasować do szaszłyków, pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa.

Ajapsandali PRZEPIS

  1. Bakłażanów nie obieraj, pokrój wzdłuż a potem w kostkę 1 x 1 cm. Posyp szczyptą soli. Możesz pozostaw je w misce, ale ja wkładam do sitka albo durszlaka i nakłam na miskę, żeby sok swobodnie kapał do miski. Sól wyciąga sok z oberżyny, dzięki temu będą miały w sobie mniej goryczy. Odstaw oberżyny na około 20 – 30 minut.
  1. Oberżynę opłucz i dobrze wyciśnij, aby pozbyć się z nich części goryczy i soli.
  2. Paprykę oraz cebulę pokroić w cienkie paski.
  3. Pomidora nakrój na krzyż, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po minucie wodę wylej, pomidora schłodź pod zimną wodą i obierz ze skóry. Wykrój szypułkę i pokrój go w kostkę 1 x 1 cm.
  1. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 – 4 łyżki oleju i podsmaż oberżyny na złoto od czasu do czasu mieszając. Warzywo wchłonie tyle oleju ile będzie na patelni, więc nie dodawaj więcej niż 4 łyżki, żeby danie nie było zbyt tłuste.
  1. Gdy kostki oberżyny będą złociste, dodaj cebulę i paprykę.
  1. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Gdy warzywa zmiękną i ugotują się, dodaj pomidora i smaż kolejne 5 minut.
  3. Na koniec dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, drobno posiekaną bazylię i kolendrę, sól i płatki chili.
  4. Potrawę można zjadać na ciepło lub na zimno. Podobnie jak polski bigos lub leczo najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki się połączą.

Propozycja podania

Ajapsandali można jeść na ciepło i zimno. Dobrze smakuje z pieczywem, ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem.

Jeżeli ajapsandali ma być dodatkiem do głównego dania to będzie pasować do szaszłyków, pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Gulasz z bakłażana – potrawka z bakłażana

Potrawa z tego przepisu nazywana jest często jako: potrawka z bakłażana lub gulasz z bakłażana. Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

Ten post ma 20 komentarzy

Dodaj komentarz