Ajapsandali (adżapsandali) to tradycyjny gruziński warzywny gulasz najczęściej podawany na zimno. Można do niego dodać ziemniaki, fasolkę szparagową, cukinię itp. W moim przepisie to bakłażan gra główną rolę. Gulasz smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się połączą, podobnie jak w leczo lub bigosie.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: 50 minut
- Liczba porcji: 6
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska, bezmleczna
SKŁADNIKI
Ajapsandali (adżapsandali)
Do podania
Potrawa dobrze smakuje z pieczywem, ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Jeżeli gulasz ajapsandali ma być dodatkiem do głównego dania to będzie pasować do szaszłyków, pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa.
Ajapsandali PRZEPIS
- Bakłażanów nie obieraj, pokrój wzdłuż a potem w kostkę 1 x 1 cm. Posyp szczyptą soli. Możesz pozostaw je w misce, ale ja wkładam do sitka albo durszlaka i nakłam na miskę, żeby sok swobodnie kapał do miski. Sól wyciąga sok z oberżyny, dzięki temu będą miały w sobie mniej goryczy. Odstaw oberżyny na około 20 – 30 minut.
- Oberżynę opłucz i dobrze wyciśnij, aby pozbyć się z nich części goryczy i soli.
- Paprykę oraz cebulę pokroić w cienkie paski.
- Pomidora nakrój na krzyż, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po minucie wodę wylej, pomidora schłodź pod zimną wodą i obierz ze skóry. Wykrój szypułkę i pokrój go w kostkę 1 x 1 cm.
- Na rozgrzaną patelnię wlać 3 – 4 łyżki oleju i podsmaż oberżyny na złoto od czasu do czasu mieszając. Warzywo wchłonie tyle oleju ile będzie na patelni, więc nie dodawaj więcej niż 4 łyżki, żeby danie nie było zbyt tłuste.
- Gdy kostki oberżyny będą złociste, dodaj cebulę i paprykę.
- Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy warzywa zmiękną i ugotują się, dodaj pomidora i smaż kolejne 5 minut.
- Na koniec dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, drobno posiekaną bazylię i kolendrę, sól i płatki chili.
- Potrawę można zjadać na ciepło lub na zimno. Podobnie jak polski bigos lub leczo najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki się połączą.
Propozycja podania
Ajapsandali można jeść na ciepło i zimno. Dobrze smakuje z pieczywem, ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem.
Jeżeli ajapsandali ma być dodatkiem do głównego dania to będzie pasować do szaszłyków, pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa.
Przepisy kulinarne
Gulasz z bakłażana – potrawka z bakłażana
Potrawa z tego przepisu nazywana jest często jako: potrawka z bakłażana lub gulasz z bakłażana. Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- zupa krem z pieczonej papryki
- pesto
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- grzanki
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Makaron z pest
Pingback: Zupa krem z groszku - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Adana kebab
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Spanakopita
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami