Adana kebab to potrawa pochodząca z miasta Adana w Turcji. Żeby zrobić go według oryginalnego przepisu potrzeba nieco zachodu, bo nie łatwo kupić tłuszcz z ogona czy baraninę, więc stworzyłam przepis, który bardzo dobrze oddaje smak tego przysmaku dzięki przyprawom i dodatkom. Wyzwaniem może być sumak, ale przyprawę z łatwością kupisz go w sieci albo.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Czas przygotowania: do godziny
- Liczba porcji: 4 – 6 porcji kebaba
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Jakie mięso na kebab
Oryginalny Adana kebab to mięso nadziane na szerokie szpatułki i pieczone nad żywym ogniem. Pójdźmy nieco na skróty, bo zamiast baraniny i tłuszczu z ogona wykorzystamy tłustą wołowinę a żywy ogień zastąpimy patelnia grillową lub piekarnikiem.
Do kebaba powinniśmy dodać też tłuszcz z ogona, ale nie jest popularny w naszych sklepach. Kup tłustą wołowinę, np.:
- łopatkę,
- antrykot,
- żebra wołowe
Odkrojone mięso z żeber wykorzystaj na kebab a na kościach np. ugotuj rosół wołowy. Możesz kupić też mieloną wołowinę w paczce, choć skład takiego mielonego to często zagadka.
Adana kebab
Do podania
Adana kebab PRZEPIS
- Pół papryki, 1 średnią cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj 1 łyżkę oliwy i wszystko razem wymieszaj. Paprykę możesz krótko zblendować i wtedy wymieszać z cebulą, czosnkiem i oliwą.
- Do 500 gramów mięsa dodaj:
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej lub ostrej albo wymieszaj po połowie,
- 1,5 łyżeczki kuminu mielonego lub tłuczonego w moździerz,
- 1,5 łyżeczki sumaku, jeżeli masz,
- 1,5 łyżeczki soli.
- Bardzo dokładnie wymieszaj.
- Dodaj rozdrobnione i wymieszane warzywa z oliwą.
- Dodaj posiekaną natkę z 3 gałązek pietruszki.
- Wyrabiaj masę przez kilka minut, żeby stała się jednolita. Mięso powinno stać się klejące.
- Podziel mięso na równe części. Możesz okleić nim patyki do szaszłyków (weź 2 patyki na 1 porcję mięsa, żeby kebab się nie rozpadł) albo uformować podłużne walki i takie grillować. Kebaby nie powinny być grubsze niż 2 – 2,5 cm.
- Rozgrzej patelnię grillową, gdy będzie bardzo gorąca kładź na niej porcje kebaba. Zostaw odstępy miedzy porcjami kebaba, żeby nie wystudzić patelni. Kebaby maja się grillować a nie dusić.
- Jeżeli kebaby są przyklejone do patelni to znaczy, że nie są gotowe. Nie odrywaj ich na siłę, bo się rozpadną.
- Gdy lekko będą odchodzić od patelni przewróć je na drugą stronę.
- Jeżeli będziesz je grillować nad ogniem opiekaj mięso po kilka minut z każdej strony. Im cieńsze mięso tym krócej należy je opiekać.
Propozycja podania
Kebab Adana
Adana kebab przed podaniem możesz posypać płatkami chilli, sumakiem i kuminem.
Kebab dobrze smakuje z grillowaną lub marynowaną papryką, chlebkami pita, cienko pokrojonymi pomidorami i natką pietruszki. Do kebaba możesz podać jogurt naturalny.
Przepisy kulinarne
Kebab Adana wzięło swoją nazwę od miasta Adana, położonego na południu Turcji. Chociaż jego nazwa wskazuje na konkretną lokalizację, to potrawa ta stała się znana na całym terytorium Turcji i poza jego granicami. Dziś stanowi ono symbol tureckiej kulinariów i jest jednym z najbardziej popularnych dań w regionie.
Polecam Ci także moje inne przepisy na zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramis przepis oryginalny, tiramisu w pucharkach, tiramisu bez jajek
- zupa tajska
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Krupnik
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Tatar