adana kebab

Adana kebab

Adana kebab to potrawa pochodząca z miasta Adana w Turcji. Żeby zrobić go według oryginalnego przepisu potrzeba nieco zachodu, bo nie łatwo kupić tłuszcz z ogona czy baraninę, więc stworzyłam przepis, który bardzo dobrze oddaje smak tego przysmaku dzięki przyprawom i dodatkom. Wyzwaniem może być sumak, ale przyprawę z łatwością kupisz w sieci.

Informacje podstawowe

  • Czas przygotowania: do godziny
  • Liczba porcji: 4 – 6 porcji kebaba
  • Dieta: bezglutenowa

Składniki

Oryginalny Adana kebab to mięso nadziane na szerokie szpatułki i pieczone nad żywym ogniem. Pójdźmy nieco na skróty, bo zamiast baraniny i tłuszczu z ogona wykorzystamy tłustą wołowinę a żywy ogień zastąpimy patelnia grillową lub piekarnikiem.

tłusta mielona wołowina choć powinna to być jagnięciny lub baranina – 500 g (powinniśmy dodać też tłuszcz z ogona, ale nie jest popularny w naszych sklepach. Kup tłustą wołowinę, np. łopatkę albo antrykot albo żebra wołowe. Odkrojone mięso wykorzystaj na kebab a na kościach np. ugotuj rosół wołowy. Możesz kupić też mieloną wołowinę w paczce, choć skład takiego mielonego to często zagadka)
czerwona papryka – 0,5 szt., ok. 120 g
czerwona cebula – 1 średnia, ok. 80 g
czosnek – 1 ząbek
nać pietruszki – 3 gałązki, ok. 10 g

Przyprawy

papryka wędzona w proszku (słodka, ostra lub pół na pół) – 1,5 łyżeczki, ok. 8 g
kumin mielony lub tłuczony w moździerzu (kmin rzymski) – 1,5 łyżeczki, ok. 8 g
sumak – 1,5 łyżeczki, ok. 8 (pomiń, jeżeli nie masz, można go kupić w sklepach internetowych i na jarmarkach)

Do podania

czerwona cebula – 1 szt. cienko pokrojona
pita
nać pietruszki
pomidory – cienko pokrojone
grillowana lub marynowana papryka
adana kebab przepis

Adana kebab PRZEPIS

  1. Pół papryki, 1 średnią cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj 1 łyżkę oliwy i wszystko razem wymieszaj. Paprykę możesz krótko zblendować i wtedy wymieszać z cebulą, czosnkiem i oliwą.
  2. Do mięsa dodaj:
    • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej lub ostrej albo wymieszaj po połowie
    • 1,5 łyżeczki kuminu mielonego lub tłuczonego w moździerz
    • 1,5 łyżeczki sumaku, jeżeli masz
    • 1,5 łyżeczki soli
  3. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj rozdrobnione i wymieszane warzywa z oliwą.
  5. Dodaj posiekaną natkę z 3 gałązek pietruszki.
  6. Wyrabiaj masę przez kilka minut, żeby stała się jednolita. Mięso powinno stać się klejące.
  7. Podziel mięso na równe części. Możesz okleić nim patyki do szaszłyków (weź 2 patyki na 1 porcję mięsa, żeby kebab się nie rozpadł) albo uformować podłużne walki i takie grillować. Kebaby nie powinny być grubsze niż 2 – 2,5 cm.
  8. Rozgrzej patelnię grillową, gdy będzie bardzo gorąca kładź na niej porcje kebaba. Zostaw odstępy miedzy porcjami kebaba, żeby nie wystudzić patelni. Kebaby maja się grillować a nie dusić.
  9. Jezeli kebaby są przyklejone do patelni to znaczy, że nie są gotowe. Nie odrywaj ich na siłę, bo się połamią.
  10. Gdy lekko będą odchodzić od patelni przewróć je na drugą stronę.
  11. Jeżeli będziesz je grillować nad ogniem opiekaj mięso po kilka minut z każdej strony. Im cieńsze mięso tym krócej.

Propozycja podania

Kebab Adana

Adana kebab przed podaniem możesz posypać płatkami chilli, sumakiem i kuminem.

Kebab dobrze smakuje z grillowaną lub marynowaną papryką, chlebkami pita, cienko pokrojonymi pomidorami i natką pietruszki. Do kebaba możesz podać jogurt naturalny.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
adana kebab przepis

Przepisy kulinarne

Kebab Adana wzięło swoją nazwę od miasta Adana, położonego na południu Turcji. Chociaż jego nazwa wskazuje na konkretną lokalizację, to potrawa ta stała się znana na całym terytorium Turcji i poza jego granicami. Dziś stanowi ono symbol tureckiej kulinariów i jest jednym z najbardziej popularnych dań w regionie.

Polecam Ci także moje inne przepisy na zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 10 komentarzy

Dodaj komentarz