Zdarza się, że najprostsze dania mogą przysparzać nieco kłopotu. Oto garść wskazówek, jak usmażyć wątróbkę drobiową aby była miękka i soczysta.
Co znajdziesz w przepisie:
Jak usmażyć wątróbkę drobiową?
Czyszczenie i osuszanie
- upewnij się, że wątróbka jest dobrze oczyszczona z wszelkich błon, żyłek krwionośnych i nadmiaru tłuszczu,
- wątróbkę przed smażeniem warto osuszyć, np. ręcznikiem kuchennym z nadmiernej wilgoci,
- przed smażeniem wątróbkę warto obtoczyć w mące pszennej lub bezglutenowej. Dzięki temu wątróbka nie będzie mokra i nie będzie strzelać przy kładzeniu jej na rozgrzany olej.
Porcjowanie
- żeby wątróbka była równomiernie miękka i wilgotna należy pokroić ją na kawałki podobnej samej wielkości. Mamy wtedy pewność, że usmażą się w tym samym czasie.
Przyprawienie
- wątróbkę warto posolić pod koniec lub po usmażeniu, podobno tak doprawiona potrawa nie twardnieje,
- pieprzem doprawiamy także pod koniec lub po zakończeniu smażenia,
- kiedy chcesz nieco zmienić smak wątróbki możesz dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak czosnek granulowany, cebulę w proszku, tymianek, rozmaryn lub paprykę w proszku.
Smażenie
- Olej lub masło do smażenia:
- do smażenia wybierz olej roślinny lub masło do smażenia. Olej roślinny, jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy czy masło klarowane nadają się idealnie do smażenia. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odpowiednią ilość oleju lub masła, aby przykryć dno patelni. Zazwyczaj wystarczają 3 – 4 łyżki,
- jeżeli smażysz wątróbkę na oleju możesz pod sam koniec dorzucić smażącej się potrawy kosteczkę masła, żeby nieco wzbogacić smak.
- Kontroluj temperaturę:
- podroby wrzucamy na rozgrzaną patelnię, żeby nie nasiąkły tłuszczem,
- patelnia powinna być nagrzana na średnim ogniu, olej nie może dymić. Taki tłuszcz należy wylać, patelnię wytrzeć i użyć nowej porcji oleju,
- do smażenia wątróbki nie nagrzewaj patelni do czerwoności. Wątróbka powinna smażyć się na średnim ogniu, raczej mniejszym niż większym. Kiedy podkręcisz moc palnika do maksymalnej mocy wątróbka będzie strzelać jak szalona lub się przesuszy.
- staraj się utrzymać stałą temperaturę na patelni, aby wątróbka równomiernie się smażyła i nie przypaliła się. Możesz dostosowywać ogień w miarę potrzeb.
- Smażenie dużej porcji:
- jeżeli masz do usmażenia większą porcję wątróbki rób to partiami – kiedy wrzucisz na patelnie bardzo dużo wątróbki patelnia szybko się ostudzi, ostudzi się także olej i wątróbka przestanie się smażyć. W takiej sytuacji wątróbka może nasiąknąć tłuszczem, udusić się zamiast usmażyć, mączka panierka odpadnie od wątróbki lub usmaży się nierównomiernie,
- po usmażeniu partii wątróbki zetrzyj lub wylej tłuszcz z patelni i użyj świeżego.
- Przewracanie i pryskanie:
- wątróbkę przewracaj szczypcami, łopatką lub łyżką – nie nabijaj wątróbki na widelec podczas przewracania jej na druga stron,
- wątróbka może strzelać, jeżeli zaczniesz dziurawić ją widelcem lub szpikulcem na patelni lub mocniej przyciskać do dna patelni,
- nie dziuraw wątróbki widelcem przed smażeniem. To nie sprawi, że wątróbka nie będzie strzelać, ale na pewno przesuszy wątróbkę. Podziurawisz podroby, wycieknie z nich sok i wątróbka będzie sucha,
- dla zabezpieczenia siebie przed pryskającym tłuszczem polecam metalowe siatki a’la pokrywka. Pod klasyczną np. szklaną pokrywką wątróbka udusi się a nie usmaży,
- po smażeniu możesz przełożyć podroby na papierowy ręcznik, żeby odsączyć ją z tłuszczu.
- Unikaj przesmażenia:
- Po rozgrzaniu oleju lub masła, dodaj kawałki wątróbki do patelni. Smaż wątróbkę przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż stanie się złocisto-brązowa. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa szybko się smaży, więc nie pozostawiaj jej na ogniu zbyt długo, aby uniknąć przesuszenia,
- Wątróbka jest najlepsza, gdy jest delikatnie różowa w środku. Jeśli smażysz ją zbyt długo, stanie się sucha i gumowa,
- Jeżeli masz termometr kuchenny możesz smażyć wątróbkę sprawdzając jej temperaturę wewnątrz. Smaż wątróbkę do momentu osiągnięcia w środku temperatury 68-70 oС. Jest to temperatura, w której wszystkie bakterie zostaną zabite, a wątróbka będzie delikatna i smaczna,
- Aby upewnić się, że wątróbka jest gotowa możesz przy użyciu cienkiego noża lekko nakroić środek największego kawałka i sprawdzić, czy wnętrze jest różowe. Jeśli jest zbyt różowa, możesz kontynuować smażenie przez kilka dodatkowych minut.
Zobacz przepisy na potrawy ze smażoną wątróbką drobiową:

Jak usmażyć wątróbkę z kurczaka? Jak usmażyć wątróbkę drobiową aby była miękka?
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu wiesz już jak usmażyć wątróbkę drobiową aby była miękka.
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Pasta z wątróbki
Pingback: Smarowidło z wątróbki